Παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, το νέο νομοσχέδιο για τον Σιδηρόδρομο, ένα καθοριστικό βήμα που εισάγει ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ενώ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Το νομοσχέδιο φέρνει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του σιδηροδρόμου, στα πρότυπα της ΔΕΗ, εισάγοντας αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου αποτελεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο περιλαμβάνει 17 στοχευμένες συστάσεις, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση της εφαρμογής σχεδίων δράσης για τα Πιστοποιητικά Ασφαλείας και τις Εθνικές Αρχές Ασφάλειας, η ενίσχυση της εποπτείας της ΡΑΣ, η αποτελεσματικότερη αξιολόγηση κινδύνων από τον ΟΣΕ και η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών. Ο νέος οργανισμός, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, θα τιτλοφορείται «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» και θα στηρίζεται τόσο στο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην αιχμή της τεχνολογίας.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προσφέροντας υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας τα δορυφορικά συστήματα GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU. Οι υπηρεσίες real-time του HEPOS εξασφαλίζουν ακριβή εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο.
Το στίγμα κάθε αμαξοστοιχίας θα αποστέλλεται στο νέο Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, το οποίο θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης και στα σταθμαρχεία, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη πιθανών κινδύνων. Παράλληλα, δημιουργείται η ψηφιακή εφαρμογή Railway.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των τρένων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε τρεις μήνες από τώρα.
Στο πλαίσιο του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, προχωρά και η σταδιακή ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS) στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το σύστημα αυτόματος πέδησης αποτρέπει τις μετωπικές συγκρούσεις, όπως εκείνη που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, και υπολογίζει συνεχώς τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα για κάθε αμαξοστοιχία. Αν και το ETCS λειτουργεί πλήρως μόνο στο 14% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, η Ε.Ε. έχει θέσει υποχρεωτική τη συνολική εφαρμογή του μέχρι το 2030.
Μια σημαντική προσθήκη είναι επίσης και το σύστημα ETCS on-board, το οποίο εγκαθίσταται στις ίδιες τις αμαξοστοιχίες, στοιχείο που μέχρι σήμερα απουσίαζε. Επιπλέον, το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου θα καλυφθεί από κάμερες, τόσο στα σταθμαρχεία όσο και στις καμπίνες των μηχανοδηγών και στα εξωτερικά μέρη των βαγονιών, ενισχύοντας την εποπτεία της κυκλοφορίας μέσω του ενιαίου κέντρου.
Οι αλλαγές σε Προσωπικό και Διοίκηση στον Σιδηρόδρομο
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης για το προσωπικό. Με την πρώτη παράβαση, ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται και θα παρακολουθεί υποχρεωτικό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης. Σε δεύτερη παράβαση, θα τίθεται σε καθεστώς στενής παρακολούθησης και περιορισμού αρμοδιοτήτων, ενώ σε τρίτη, θα μπορεί να επέλθει οριστική απόλυση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης στελέχωση του νέου φορέα με 2.000 εργαζόμενους, όπως επιβάλλει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.
Επανέρχεται επίσης ο θεσμός του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας: κάθε τρένο θα διαθέτει πλέον πιστοποιημένο ελεγκτή, υπεύθυνο για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών.
Η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, με ευελιξία στη διαχείριση προσλήψεων, μισθών και αξιολογήσεων.
Παράλληλα, για τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη (διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής, διευθυντές και υποδιευθυντές), προβλέπεται νέο σύστημα αμοιβών, ανεξάρτητο από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, ώστε να προσελκυθούν στελέχη υψηλής εμπειρίας, ακόμη και από το εξωτερικό.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Σιδηρόδρομο
Α. Νέες Δομές Ασφαλείας Σιδηροδρόμου:
- Ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας του ΟΣΕ, με δυνατότητα εποπτείας αμαξοστοιχιών, συλλογής δεδομένων κίνησης, παρακολούθησης αξιολογήσεων κινδύνου, προληπτικής ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
- Λειτουργία Ενιαίας Εφαρμογής railway.gov.gr με επιμέρους εφαρμογές:
– Ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων
– Σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών
– Εφαρμογή καταγραφής εντολών και παραβάσεων
Β. Εκπαίδευση, Αξιολόγηση Προσωπικού Σιδηροδρόμου-Αυστηροποίηση Κυρώσεων
- Δοκιμασίες αξιολόγησης στελεχών κρίσιμων καθηκόντων πριν και μετά την πρόσληψη
- Συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις στην αξιολόγηση καταλληλότητας προσωπικού ασφαλείας
- Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας
- Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου
- Κυρώσεις Παράβασης Γενικού Κανονισμού Κίνησης
- Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κατάρτισης προσωπικού σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και διαχειριστή υποδομής
- Διεύρυνση Πιστοποίησης Υπεύθυνων για την συντήρηση Φορέων
Γ. Ταχεία στελέχωση ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
- Επιτάχυνση προσλήψεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Ανεξαρτησία Διαχείρισης Πόρων ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Δ. Σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ
Ενίσχυση αποτελεσματικότητας και επιτάχυνση διαδικασιών με έμφαση σε:
- Στελέχωση της εταιρείας με όρους ιδιωτικής οικονομίας
- Προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό
- Ταχύτερες προσλήψεις για κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας
- Ταχύτερες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης κρίσιμων έργων στον Σιδηρόδρομο.
Όλες οι ανακοινώσεις για τον σιδηρόδρομο εδώ.
Διαβάστε ακόμη