Με αφορμή τον θάνατο ενός συναδέλφου, η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριου Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και ταυτόχρονα αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω υποστελέχωσης, ελλιπούς οργάνωσης και αγνόησης των αναγκών του προσωπικού από τη Διοίκηση. Ζητεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης νέων υπαλλήλων και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της ΥΠΑ, προειδοποιώντας ότι η αδιαφορία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η ανακοίνωση της ΕΝΗΜΑΕΚ

Ένας ακόμη συνάδελφος Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας  (ΗΜΑΕΚ/ATSEP) χάθηκε πρόωρα. Ένας άνθρωπος 47 ετών, υπερφορτωμένος με ευθύνες, χωρίς  υποστήριξη, χωρίς επίσημη τοποθέτηση σε οργανική μονάδα του κλάδου μας – στον οποίο  κατατάχθηκε πριν από έξι χρόνια – πέθανε προχθές ξαφνικά, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο οδύνη σε  οικείους και συναδέλφους, αλλά και ένα κρίσιμο λειτουργικό κενό στην καρδιά της ΥΠΑ. 

Ο εκλιπών συνάδελφος ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για σχεδόν όλα τα τηλεφωνικά κέντρα  διοικητικών επικοινωνιών της ΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Αν η Διοίκηση είχε φροντίσει να τοποθετήσει  εγκαίρως τους 45 συναδέλφους που από το 2019 ανήκουν επισήμως στον κλάδο ΗΜΑΕΚ και αν είχε  διαχωρίσει τις αρμοδιότητες όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, ίσως η ιστορία να ήταν γραμμένη  αλλιώς. Αν είχαν γίνει οι προσλήψεις που εδώ και χρόνια υπόσχονται οι πολιτικές ηγεσίες, ίσως να  είχε μια ομάδα δίπλα του, να μοιραστεί τον φόρτο εργασίας. Φτάσαμε στο σημείο όμως, ο ξαφνικός  θάνατος ενός συναδέλφου, να αναγκάζει την Διοίκηση να βρει τον αντικαταστάτη του, να τον  εκπαιδεύσει και μέχρι τότε να ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσει το τηλεφωνικό κέντρο. 

Η ΥΠΑ συνεχίζει να λειτουργεί κατά παραβίαση και της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία της,  με παρωχημένους νόμους οι οποίοι έχουν καταργηθεί από το 2018 σύμφωνα και με επίσημη  γνωμοδότηση του ΝΣΚ, εφαρμόζοντας μόνο κατά το δοκούν ό,τι εξυπηρετεί τις εκάστοτε συγκυρίες. Το νέο οργανόγραμμα που προωθείται (άγνωστο για πότε) βρίθει από λάθη, αντιφάσεις και  εξόφθαλμες οργανωτικές αστοχίες, οι οποίες είναι ηλίου φαεινότερο ότι οφείλονται στην έλλειψη  γνώσης του επιχειρησιακού έργου της ΥΠΑ και των βέλτιστων πρακτικών οργάνωσης της εργασίας.  Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα ενός τέτοιου ανορθολογικού οργανογράμματος θα είναι η επί τα χείρω  μεταβολή των συνθηκών εργασίας μας και η ενίσχυση του γενικότερου αισθήματος αβεβαιότητας  που οι εργαζόμενοι βιώνουμε τα τελευταία 15 χρόνια. 

Κι αν κάποιος θεωρήσει ως τυχαίο γεγονός ότι σε μια υπηρεσία 1900 εργαζομένων, που εκτείνεται  σε όλη την Ελλάδα, την ευθύνη των τηλεφωνικών κέντρων έχει μόνο ένας υπάλληλος, πώς μπορεί να  δικαιολογηθεί το γεγονός ότι σε μερικές από τις πιο σημαντικές επιχειρησιακές μονάδες  αεροναυτιλίας, η Διοίκηση επιλέγει πλέον τη μονή βάρδια λόγω ακραίας υποστελέχωσης; Επιλέγει δηλαδή να μένει ο Ηλεκτρονικός μόνος του σε βάρδιες στο ΚΕΠΑΘΜ και στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”,  χωρίς εφεδρεία στον ανθρώπινο παράγοντα παραβλέποντας τα θέματα ασφάλειας εργασίας που  εγείρονται. Επιλέγει τη «διαχείριση» απέναντι στα περιστατικά και στις αναφορές ασφάλειας κατά  την άσκηση του έργου μας παίζοντας καθυστερήσεις. Ε, λοιπόν, αυτό δεν λογίζεται πλέον ως  «διαχείριση στο μέτρο του δυνατού». Είναι επιλογή! 

Την ίδια στιγμή η ΕΝΗΜΑΕΚ, έχοντας συναίσθηση και των αναγκών των μονάδων και της σημασίας  της αδιάλειπτης ομαλής λειτουργίας των συστημάτων, τα τελευταία τρία χρόνια αναδεικνύει 

συστηματικά τις πραγματικές ελλείψεις και προβλήματα, καταθέτοντας ταυτόχρονα  μακροπρόθεσμες και τεκμηριωμένες λύσεις, που ωστόσο επίσης συστηματικά η Διοίκηση ΑΓΝΟΕΙ. 

Μας ΑΓΝΟΕΙ όταν επί χρόνια καλούμε να τοποθετήσει τους 45 μεταταχθέντες στον Κλάδο μας  προκειμένου να ενισχυθούν οι οργανικές μονάδες Ηλεκτρονικών και επιμένει να απασχολεί  απολύτως αναγκαίο προσωπικό σε αλλότρια καθήκοντα. Οι συνάδελφοί μας ήταν όμηροι της  προηγούμενης Διοίκησης της ΥΠΑ. Κατά τα φαινόμενα η ομηρία τους συνεχίζεται και με την παρούσα Διοίκηση που δεσμεύτηκε πριν έναν χρόνο ότι το θέμα θα λυθεί. 

Μας ΑΓΝΟΕΙ όταν επί δύο χρόνια καλούμε να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης 43 νέων  υπαλλήλων, όπως είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και τώρα προτείνει ως  λύση για την υποστελέχωση τις μονές βάρδιες στις κρισιμότερες μονάδες αεροναυτιλίας. 

Μας ΑΓΝΟΕΙ όταν επί χρόνια καλούμε να επισπεύσει τις διαδικασίες αποκατάστασης κρίσιμων  συστημάτων αεροναυτιλίας, να αντικαταστήσει τα παροπλισμένα ραντάρ και επιλέγει να θέτει ως  προτεραιότητα αμφίβολης ποιότητας οργανογράμματα, μην λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του  προσωπικού της που επισημαίνει τις σοβαρές αστοχίες. 

Ενόψει όλων των παραπάνω, με αφορμή και την απώλεια του συναδέλφου μας που επιβεβαιώνει με  τον πιο πικρό τρόπο όσα προβλήματα επισημαίνουμε επί σειρά ετών για την Υπηρεσία και τον Κλάδο μας, καλούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει άμεση δράση, με προσωπική  και πολιτική ευθύνη

  • Να λήξει τώρα το θέμα των «45» συναδέλφων μας (που -αλλοίμονο- πλέον είναι 44)! 
  • Να απελευθερώσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες προσλήψεων 43 νέων υπαλλήλων που το ίδιο το Υπουργείο εξήγγειλε πριν δύο χρόνια. Υπάρχει άραγε συνέχεια στο Κράτος; 
  • Να βάλει τέλος σε πρακτικές που παίζουν με την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία. Θυμίζουμε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η κόπωση είναι ισότιμοι κρίκοι στην αλυσίδα  της ασφάλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας. 
  • Να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες αποκατάστασης των κρίσιμων συστημάτων  αεροναυτιλίας, όπως απαιτείται για να επιτελεί η ΥΠΑ σύννομα την αποστολή της, αλλά και  ως αναγκαίο όρο εκτέλεσης των καθηκόντων μας επαρκώς και σε συνθήκες ασφάλειας. 

Αν δεν το κάνει, θα είναι ο ίδιος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες. Και τότε, οι εξηγήσεις δεν θα αρκούν.

Διαβάστε ακόμη