Πολύ κοντά βρίσκεται η ολοκλήρωση των εργασιών του Tavros Project για την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1970 με στόχο την ελαχιστοποίηση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης κατά 90%, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμικής άνεσης.
Στόχος του Tavros Project είναι να αποτελέσει το πρότυπο για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση πολλών ακόμη πολυκατοικίων, βάσει του προτύπου του παθητικού κτιρίου, και να συνδράμει στην αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το ‘Tavros Project’ υλοποιείται από την ομάδα Passivistas και το Ελληνικό Ίνστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.
Τα παθητικά κτίρια καταναλώνουν έως και έξι φορές λιγότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο κτίριο κατηγορίας Α+ κατά ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), γεγονός που τα καθιστά αρωγούς στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Οι βασικές αρχές του παθητικού κτιρίου είναι η μόνωση, τα κουφώματα, οι θερμογέφυρες, η αεροστεγανότητα και ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας. Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, όμως, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη.
Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές. Επίσης, στα παθητικά κτίρια γίνονται έλεγχοι και μετρήσεις πριν την παράδοση του κτιρίου, ενώ πολλές φορές οι μετρήσεις συνεχίζονται για τα επόμενα δύο χρόνια.
Έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ταράτσα του κτιρίου, τα ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα. Έχουν ήδη εγκατασταθεί προηγμένα συστήματα καταγραφής για τη μέτρηση της θερμικής άνεσης και της κατανάλωσης ενέργειας πριν από την ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτά τα συστήματα θα παρακολουθούν την εσωτερική θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία και τη συγκέντρωση CO2 για δύο χρόνια, έναν χρόνο πριν την ανακαίνιση και ένα χρόνο μετά την ανακαίνιση.
Οι στόχοι της ανακαίνισης της εργατικής πολυκατοικίας είναι η ελαχιστοποίηση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης κατά 90%, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμικής άνεσης. Επιπλέον, με την εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας του κτιρίου θα ξεπεράσει την κατανάλωση του κτιρίου και θα γίνει ένα Κτίριο Θετικού Ενεργειακού Ισοζυγίου με τον απλούστερο τρόπο.
Να σημειωθεί πως από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.
Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20 22% μέχρι το 2035. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση. Μέχρι το 2030 όλες οι καινούργιες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.
Διαβάστε ακόμη