Σημαντική κρίση έχει προκληθεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με ισχυρούς ξένους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων, εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να καταργήσει τα bonus του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά. Η απόφαση αυτή έχει θέσει σε αβεβαιότητα εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις. Tην ώρα που οι εγχώριοι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων προετοιμάζονται να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως ανετράπη η βασική αρχή της ασφάλειας δικαίου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ισχυροί ξένοι όμιλοι ακινήτων που δραστηριοποιούνται σε εμβληματικά έργα στη χώρα έχουν αποστείλει επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιστολή αυτή εκφράζουν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), τονίζοντας πως η ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι, εάν δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις για την επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν, ενδέχεται να διακόψουν τις επενδύσεις τους και να αποσυρθούν από τη χώρα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι, εντός ενός μήνα από την έκδοση της τελικής απόφασης του ΣτΕ, θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει τα νομικά κενά και να αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά κατασκευών. Στόχος της είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κλάδου και να αποτρέψει περαιτέρω κλυδωνισμούς στις επενδύσεις. Όμως, η κατάσταση περιπλέκεται από τις νομικές ενέργειες που δρομολογούν οι εγχώριοι εργολάβοι, καθώς και από τις προσφυγές που σχετίζονται με τις οικοδομικές άδειες. Επίσης, οι αντιδράσεις από πλευράς δήμων επιτείνουν το ήδη θολό τοπίο, δημιουργώντας επιπλέον προκλήσεις για την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρεται ότι υπάρχουν προσφυγές που ζητούν να τεθούν αντισυνταγματικές και άλλες διατάξεις του ΝΟΚ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την κυβέρνηση.
Μείζον ζήτημα, που θα καθορίσει το μέλλον χιλιάδων οικοδομικών αδειών οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αποτελεί ο ακριβής ορισμός της έννοιας της «έναρξης εργασιών» από την κυβέρνηση. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣτΕ επισημαίνει ότι ως «έναρξη υλοποίησης οικοδομικών αδειών» θεωρούνται οι εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση της οικοδομής, οι οποίες πρέπει να αποδεικνύονται με κατάλληλα μέσα. Τέτοια μέσα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη γνωστοποίηση της έναρξης των εργασιών σε διοικητικές αρχές ή την ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) στον ΕΦΚΑ, εφόσον αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024. Η απλή έκδοση της οικοδομικής άδειας ή η ενημέρωση υπηρεσιών δεν επαρκούν για την απόδειξη της έναρξης των εργασιών. Επίσης, οι εκκρεμείς δίκες έως την ανωτέρω ημερομηνία εξαιρούνται από τους περιορισμούς που απορρέουν από την αντισυνταγματικότητα.
Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr
Διαβάστε ακόμη