Ελήφθη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Πάτρας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 16 Ιανουαρίου, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων αφορά «στα υλοποιημένα και υπολειπόμενα έργα του λιμένα Πατρών». Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο πως ο Πατραϊκός Κόλπος έχει επιλεχθεί από την ΕΔΕΥΕΠ ως πιθανή θαλάσσια τοποθεσία για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο μέλλον. Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων απαιτεί την ύπαρξη μιας λειτουργικής εφοδιαστικής αλυσίδας, βασικός κρίκος της οποίας είναι τα λιμάνια.
Οι στόχοι που επιδιώκονται με την αναβάθμιση του λιμανιού της Πάτρας είναι «η πολυκεντρική οργάνωση του εθνικού χώρου, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος αστικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης για την αναβάθμιση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών διεθνούς και εθνικής σημασίας». Παράλληλα, επισημαίνεται πως «πρωτεύοντες εθνικοί πόλοι όπως είναι η Πάτρα, θα καταστούν περισσότερο ελκυστικοί με την προώθηση κατάλληλων επεμβάσεων και κυρίως με τη βελτίωση της προσπελασιμότητας του εθνικού χώρου στο σύνολό του. Ειδικότερα για την εδραίωση του διακριτού ρόλου της Πάτρας προωθείται η ανάδειξή της σε εθνικό πόλο – πύλη και διαμετακομιστικό – εμπορευματικό κέντρο στον Αδριατικό δρόμο, καθώς και η αξιοποίηση πλεονεκτημάτων της θέσης της στη συνάρθρωση των δύο εθνικών αξόνων ανάπτυξης ΠΑΘΕ και Ιονίας Οδού».
Επιπλέον, αναφέρεται πως «στις γενικές κατευθύνσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές βασική επιδίωξη αποτελεί η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των βασικών λιμανιών της χώρας, όπως της Πάτρας, με σκοπό την ανάδειξή τους και εδραίωσή τους ως κύριους θαλάσσιους πυλώνες της χώρας, καθώς επίσης και η διαρκής αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμένων με σημαντική εμπορευματική/επιβατική κίνηση, με σκοπό τη σταθερή παροχή ασφάλειας στις μεταφορές».
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο «Πελοπόννησος», το υπεράκτιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στον Πατραϊκό Κόλπο θα αποτελείται από συστοιχία ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εδράζονται σταθερά στον βυθό και θα είναι μέγιστης ισχύος 695 MW. Το υπεράκτια αιολικό πάρκο θα είναι σταθερής έδρασης, γιατί ο Πατραϊκός Κόλπος είναι μία από τις εξαιρέσεις, αφού το βάθος του είναι μικρό, οπότε προσφέρεται μόνο για θεμελιωμένα στον βυθό θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Διαβάστε ακόμη