Μετά την επεισοδιακή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, εγκρίθηκε η συγχώνευσή της με την εταιρεία «Ενεργειακός Κόμβος», μια εξέλιξη που της ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση του πολυπόθητου εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης. Με ανεκτέλεστο ύψους 123 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ αυτή τη στιγμή διεκδικεί έργα συνολικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, διασταυρώνει τα ξίφη της με την ΑΒΑΞ, καθώς διεκδικούν την τουριστική επένδυση της Golman Sachs στη Χαλκιδική. Την ώρα που η διαμάχη τους για την υπόθεση της κατασκευής τριών νοσοκομείων αξίας 442 εκατ. που θα αναγερθούν με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα πάρει τη νομική οδό.

Τη σημαντικότητα που έχει για την ΕΚΤΕΡ η απόκτηση του πτυχίου 7ης τάξης, εξήγησε, ο Αθανάσιος Σίψας, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο: « Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εταιρεία, να εξελιχθεί και να αποκτήσει το πτυχίο της ανώτερης τάξης, καθώς η ενεργοποίηση του Π.Δ. 71/2019, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, προβλέπει αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στην 7η τάξη. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να χορηγηθούν το πολύ πέντε πτυχία, εκ των οποίων ένα διεκδικεί η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. Αντίθετα, τα χαλαρότερα κριτήρια για την ένταξη στην 6η τάξη θα οδηγήσουν στη χορήγηση περίπου 55 πτυχίων μέσω αναβάθμισης εταιρειών της 5ης και της 4ης τάξης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών της 6ης τάξης θα ανέλθει στις 90, γεγονός που θα δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό στην κατηγορία με αποτέλεσμα να γίνονται εκπτώσεις της τάξεως του 50% στα έργα. Την ώρα που στην 7η τάξη αυτή τη στιγμή υπάρχει δουλειά για όλους, με τις τέσσερις εταιρείες να έχουν πάρει έργα ύψους 18 δισ. με εκπτώσεις της τάξεως του 3% έως 10%».

Ο ίδιος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο, επισημαίνοντας το ολιγοπώλιο των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «η Διοίκηση είχε σκόπιμα αναστείλει την εφαρμογή του Π.Δ. 71/2019, αποφεύγοντας να διαταράξει την κυριαρχία των πέντε εταιρειών της 7ης τάξης. Ωστόσο, αναγκάστηκε να το ενεργοποιήσει την 1η Μαΐου 2024, ύστερα από πιέσεις θεσμικών φορέων και προσφυγή της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσε, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ούτε έχει τεθεί σε λειτουργία η βάση δεδομένων για τα πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών, μάλιστα πτυχίο σε ισχύ διαθέτουν 4 εταιρείες της 7ης τάξης, 35 της 6ης (με 31 να έχουν ενεργή ενημερότητα), 57 της 5ης (από τις οποίες οι 55 είναι ενεργές) και 109 της 4ης τάξης (με 94 ενεργές).

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στα 40.000.000 ευρώ, τα πάγια στα 15.000.000 ευρώ, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 70.000.000 ευρώ. Αυτά τα μεγέθη φέρνουν την ΕΚΤΕΡ Α.Ε. πολύ κοντά στα απαιτούμενα κριτήρια για την κατάταξη στην ανώτατη τάξη, επιτρέποντάς της να διεκδικεί μεγάλα έργα χωρίς περιορισμούς. Χωρίς τη συγχώνευση, η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτούσε πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 του Π.Δ., η ένταξη στην 7η τάξη απαιτεί ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 44εκατ. ευρώ, πάγια στοιχεία αξίας τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ και κύκλο εργασιών τριετίας ύψους 88.000.000 ευρώ.

Οι αντιδράσεις των μετόχων και τα οφέλη της συγχώνευσης

Την απόφαση αυτή της ΕΚΤΕΡ δηλώσει δυναμικά την παρουσία της και να αγωνιστεί για την ένταξή της στην ανώτατη κατηγορία, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει, με ίσους όρους, το μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων των επόμενων ετών, δεν φαίνεται ότι αποδέχθηκαν θερμά όλοι οι μέτοχοι. Με ένα μικρό ποσοστό τους να διαφωνεί με τον τρόπο που η εταιρεία θέλει να αποκτήσει το πτυχίο και να εκφράζει τους ενδοιασμούς τους για την απορρόφηση της εταιρείας Ενεργειακός Κόμβος, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους είναι ζημιογόνα και θα επηρεάσει αρνητικά τη θετική πορεία της εταιρείας.

Ο Αθανάσιος Σίψας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις εξήγησε τα οφέλη που θα έχει η εταιρεία με την εν λόγω συγχώνευση, τονίζοντας μάλιστα ότι παρά την πρόταση που είχε για να πωλήσει το Summer Senses στην Πάρο, που ελέγχεται από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ, έναντι 25 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε. O λόγος όπως επισήμανε ήταν ότι η  Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της εταιρείας, συνέστησε να διατηρηθεί το ακίνητο, εκτιμώντας ότι θα αποφέρει σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες. Με τον κ. Σίψα μάλιστα να ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια για την υλοποίηση μεγάλων έργων».

Τι συμβαίνει με την επένδυση ύψους 55 εκατ. στην Πάρο

Στο σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας έχει σκοντάψει το πεντάστερο τουριστικό θέρετρο ύψους 55 εκατ. ευρώ που θέλει να υλοποιήσει η εταιρεία στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης στην Πάρο, εκτάσεως 328 στρεμμάτων. Το έργο στο παρελθόν δημιούργησε σημαντικές αντιδράσεις στη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να προχωρήσει σε κάποιες παρατηρήσεις, με τις οποίες η εταιρεία συμμορφώθηκε. Τώρα το θέμα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στα τέλη του χρόνου θα περάσει ξανά από το ΣτΕ. Η προσθήκη της εταιρείας Ενεργειακός Κόμβος, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σίψας, εκτός από το ότι θα ισχυροποιήσει τη θέση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στον τουριστικό τομέα, θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει και τεχνογνωσία και στήριξη για την ανάπτυξη του νέου ξενοδοχειακού έργου στην Πάρο.

Η πεντάστερη επένδυση της Goldman Sachs στη Χαλκιδική

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία έχει καταθέσει προσφορά για την ανάληψη κατασκευής των ξενοδοχείων που έχει αποκτήσει η Goldman Sachs στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται, ότι η Goldman Sachs απέκτησε το 2022 στη συγκεκριμένη περιοχή τα τρία ξενοδοχεία «Athos Palace», «Pallini Beach» και «Theophano Imperial», με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, προχωρώντας σε ριζική ανάπλαση.

Στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές AKTOR, ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και ΑΒΑΞ με πτυχίο 7ης τάξης καθώς και η ΕΚΤΕΡ με πτυχίο 6ης τάξης. Ωστόσο, στη διεκδίκηση έμειναν μόνο η ΕΚΤΕΡ και η ΑΒΑΞ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ: « Αρχικά δόθηκε μια μελέτη, βάσει της οποίας συγκεντρώθηκαν οι προσφορές, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε, με την επιλογή προτιμητέου αναδόχου, να τροποποιηθούν οι μελέτες με στόχο τη μείωση του κόστους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επένδυση, εφαρμόζοντας την προσέγγιση του value engineering. Αν και το αρχικό κόστος του έργου, όπως εκτιμήθηκε από τις μελέτες, έφτανε τα 180 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν περικοπές που το περιόρισαν στα 147 εκατ. ευρώ, με τον στόχο πλέον να διαμορφωθεί γύρω στα 120 εκατ. ευρώ».

Η ΕΚΤΕΡ θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΑΒΑΞ

Τη νομική οδό φαίνεται ότι θα πάρει η αντιπαράθεση της ΕΚΤΕΡ με την ΑΒΑΞ για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη που είναι χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Με βάση τα όσα υποστηρίζει η ΕΚΤΕΡ συμφώνησε με την ΑΒΑΞ προκειμένου οι δύο εταιρείες να υλοποιήσουν το έργο σε κοινοπραξία 50-50.

«Όταν υπέγραψε τη σύμβαση η Άβαξ, το 50% μετατράπηκε σε 30%, υπαναχωρώντας για πρώτη φορά από τη συμφωνία. Δεχτήκαμε το ποσοστό συμμετοχής μας να είναι 30% μέσω υπεργολαβίας με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι του κυρίου του έργου. Ωστόσο η ΑΒΑΞ υπαναχώρησε και σε αυτή την περίπτωση, μην δίδοντας τα δικαιώματα στην ΕΚΤΕΡ. Πρόκειται για λεπτομέρειες που είχαν συμφωνηθεί χωρίς να είναι υπογεγραμμένες, μετά την υπογραφή της σύμβασης από πλευράς ΑΒΑΞ», αναφέρουν από την ΕΚΤΕΡ. Όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της Γ.Σ., υπήρχε ρητή, προφορική συμφωνία (όχι υπογεγραμμένη) ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, σε γνώση του ΙΣΝ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΚΤΕΡ, η ΑΒΑΞ αθέτησε τη συμφωνία και πλέον θα κατατεθούν αγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της ΑΒΑΞ έχει διευκρινίσει ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω μη αποδοχής από την πλευρά της ΕΚΤΕΡ όρων συνηθισμένων και υποχρεωτικών σε υπεργολαβικά συμφωνητικά που ακολουθούν τέτοιου είδους κύριες συμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη