Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει την αναβάθμιση και επέκταση του μετρό στο Μπακού, με την υποστήριξη του παγκόσμιου βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB Global), αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΕ. Η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της EIB Global και του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής COP29 στο Μπακού, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για αποδοτικές και βιώσιμες αστικές μεταφορές.
Το δίκτυο μετρό του Μπακού, που λειτουργεί από το 1967 όταν το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, εξυπηρετεί σήμερα 620.000-630.000 άτομα καθημερινά. Στόχος της προγραμματισμένης αναβάθμισης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών και να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εννέα νέων σταθμών και τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής, ενθαρρύνοντας τη χρήση του μετρό και μειώνοντας τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η στήριξη της ΕΕ μέσω της EIB Global
Η Αντιπρόεδρος της EIB, Τερέζα Τσερβίνσκα, υπογράμμισε ότι το MoU αποτελεί κρίσιμο βήμα προς μια πιο πράσινη και βιώσιμη πόλη. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός επενδυτικού έργου που θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων συγκοινωνιών. Η EIB Global, ως κορυφαίος διεθνής χρηματοδότης έργων για το κλίμα, δεσμεύεται να στηρίξει έργα που συμβάλλουν στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.
Ο Χερτ Γιαν Κούπμαν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε τα οφέλη της επέκτασης του μετρό στο Μπακού, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παράλληλα, ο Υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών, Ρασάντ Ναμπίγιεφ, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αστικής Κινητικότητας του Μπακού, το οποίο περιλαμβάνει νέες λωρίδες μικροκινητικότητας μήκους 32 χλμ. και στοχεύει στην αύξηση της χρήσης δημόσιων μεταφορών.
Το MoU ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία Global Gateway της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου ελλείμματος επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές. Αποτελεί επίσης μέρος του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για το Αζερμπαϊτζάν, που προωθεί τις έξυπνες και πράσινες πόλεις μέσω βιώσιμων υποδομών και μεταφορών.
Διαβάστε ακόμη