Στα σοβαρά οφέλη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης. Η έκτακτη Γ.Σ. είχε αποκλειστικό θέμα την έγκριση της συμφωνία πώλησης του 37% που ελέγχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμφωνία, είπε ο κ. Περιστέρης, φέρνει σοβαρή ενίσχυση της ταμειακής θέσεως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 850 εκατ. ευρώ και μείωση των ενοποιημένων δανειακών υποχρεώσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ γιατί θα σταματήσει η ενοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος δεν αποχωρεί από τον ενεργειακό τομέα καθώς η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει πως διατηρεί δικαίωμα συμμετοχής με 50% στα πιο ενδιαφέροντα έργα όπως οι αντλησιοταμιεύσεις (π.χ. στο έργο της Αμφιλοχίας) και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων θα γίνεται από τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ. Για τα επόμενα έργα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει να είναι συνεπενδυτής με ποσοστό 50%, όπως και στα υπεράκτια αιολικά με πρώτο το έργο των 250 MW που προωθείται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε πως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις σε αποθήκευσης. Όσο γρηγορότερα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, τόσο καλύτερα εξήγησε ο κ. Περιστέρης.

Ο όμιλος, κατά τον κ. Περιστέρη, συνεχίζει να ενισχύει τη θέση που έχει στον τομέα των υποδομών με πρόσφατη την έναρξη της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η μετάπτωση από την παλαιά στη νέα παραχώρηση ήταν πολύ δύσκολη και έγινε σε περίπου είκοσι ημέρες αντί για πέντε μήνες που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Στο θέμα των παραχωρήσεων και υποδομών ενισχύουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιό μας. Σύντομα, είπε, αναμένεται και η υπογραφή της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ενώ στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου θα προστεθούν και άλλα δύο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων (δύο μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία η μία από τις οποίες εκτελείται με ΣΔΙΤ) και των αρδευτικών δικτύων (έργα σε Νέστο και Κρήτη).

Για την Εγνατία Οδό, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είπε πως αυτά που είχε να κάνει ο παραχωρησιούχος έχουν ολοκληρωθεί και περιμένει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν από πλευράς πολιτείας. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η παραχώρησης κατέληξε. Ο κ. Περιστέρης είπε πως υπάρχει θέμα με τη διαθεσιμότητα προσωπικού που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Στη Ρουμανία π.χ. δίνονται 100.000 άδειες εργασίας το χρόνο σε εργαζόμενους εκτός Ε.Ε. Στην Ελλάδα αυτό γίνονται με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες από τις πρεσβείες των τρίτων χωρών».

Η Masdar αφού αποκτήσει το 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού με τον Γ. Περιστέρη να εκτιμά πως όλες οι συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Αναλυτικά η ομιλία του Γ. Περιστέρη

Αγαπητοί μέτοχοι, Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην έκτακτη γενική συνέλευση του Ομίλου μας, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση εκ μέρους σας της προτεινόμενης συναλλαγής με τη Masdar, για την πώληση στην τελευταία του ποσοστού που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη θυγατρική μας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έναντι του ποσού των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως έχουμε προαναφέρει, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα φέρει επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική μας παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής μας ΤΕΡΝΑ που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, διότι έχει μεγάλη σημασία για να κατανοήσουμε πώς κινούμαστε για το μέλλον, ότι η συναλλαγή αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πράγματι κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας, που διασφαλίζουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και φυσικά τους μετόχους μας, όλους εσάς.

Στον τομέα των μεταφορικών υποδομών, εξασφαλίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του ΒΟΑΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Επίσης, εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Κι επιπλέον, όπως σε ανύποπτο χρόνο σας είχαμε ενημερώσει, επεκτεινόμαστε και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στα οποία έχουμε στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον μας, καταγράφοντας τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι αυτό που επετεύχθη, δηλαδή η απολύτως ομαλή μετάβαση του αυτοκινητοδρόμου από τον προηγούμενο παραχωρησιούχο στον Όμιλό μας ήταν ένα πολύ δυσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε σε λίγες μόλις ημέρες, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει εντός πέντε μηνών. Δεν πιστεύω ότι άλλος Όμιλος πέρα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορούσε να το πετύχει αυτό. Και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη μας που πέτυχαν αυτόν τον άθλο.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Ο προγραμματισμός μας δεν σταματάει εδώ.

Συνεχώς προετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας.

Παραμένουμε πιστοί σε αυτήν την πορεία δυναμικής ανάπτυξης και αφοσιωμένοι στην επιβράβευση της εμπιστοσύνης σας.

Σας ευχαριστώ.

Η ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι την 23η Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας η οποία είχε συγκληθεί με υβριδικό τρόπο, ήτοι με φυσική παρουσία στα γραφεία της έδρας της επί της Λεωφ. Μεσογείων 85, ΤΚ 115 26, Αθήνα καθώς και με συμμετοχή από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν 197 Μέτοχοι κομιστές 61.992.680 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 60,34% επί του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας.

Επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, με ψήφους 61.984.392 υπέρ (99,99% επί των παρισταμένων) και 8.288 κατά (0,01% επί των παρισταμένων) ενέκρινε (α) την πώληση και μεταβίβαση προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Masdar Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (η «Αγοράστρια») του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» που κατέχει η Εταιρεία και (β) τη σύναψη της σχετικής από 20.6.2024 σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και δεσμεύσεων (Share Purchase and Covenants Agreement – η «Σύμβαση») μεταξύ της Εταιρείας, της Αγοράστριας και της εταιρείας “MASDAR TRIDENT HOLDING RSC LIMITED” (ως εγγυήτριας υπέρ της Εταιρείας) και των λοιπών συμφωνιών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη