Η εκτός σχεδίου δόμηση θα σταματήσει, καθώς μέχρι το 2027-28 η χώρα θα αποκτήσει σχέδιο παντού. Υπάρχει επένδυση, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, ύψους 700 εκατ. ευρώ για τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα, όπου θα καθορίζεται πού και τι μπορεί να χτιστεί, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συνέχισε λέγοντας πως μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το ΣτΕ έχει κρίνει κάποιες μορφές εκτός σχεδίου δόμησης αντισυνταγματικές, όπως τα τυφλά οικόπεδα (χωρίς πρόσβαση σε δρόμο). «Θα έρθουμε να νομοθετήσουμε πάνω στην απόφαση του ΣτΕ, όπου κι αν βρίσκονται τα οικόπεδα. Και θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις για να έχει κίνητρα κανείς να χτίσει μέσα σε έναν οικισμό, παρά εκτός οικισμού, και να μην επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο κ. υπουργός.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ότι, ενώ φωνάζουμε επί δεκαετίες για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν προχωρούν τα εντός σχεδίου πολεοδομικά σχέδια. Είναι αναγκαίο να αυξηθεί η διαθέσιμη γη εντός των οικισμών ώστε να γίνει η δόμηση πιο προσιτή και φθηνή, είπε.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτούς που ήδη κατέχουν τυφλά οικόπεδα.

Με βάση τον συνολικό σχεδιασμό, αναμένονται αυξήσεις στις δυνατότητες δόμησης, και η διαδικασία θα είναι οργανωμένη μέχρι το 2028. Οι μελέτες θα δημοσιοποιηθούν για δημόσια διαβούλευση, επιτρέποντας στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας στο πλαίσιο του δήμου (είναι ανά δήμο τα τοπικά πολεοδομικά), θα πρέπει να παρεμβαίνει μες στη δημόσια διαβούλευση και να υπάρχει ένας ολόκληρος διάλογος για το πώς θα χτίσουμε με σχεδιασμό εκτός οικισμών.

Ρεύμα

Όσον αφορά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκίνησε λέγοντας πως η τρέχουσα ζήτηση κυμαίνεται από 4-10,5 γιγαβάτ, με μέση ζήτηση γύρω στα 6 γιγαβάτ. Υπάρχουν εγκατεστημένα 8 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών και 5 γιγαβάτ αιολικών. Στα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν στα 13 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών και 6,5-7 γιγαβάτ αιολικών. Αυτή η προσθήκη θα δημιουργήσει υπερβάλλουσα προσφορά και θα ρίξει τις τιμές.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο είναι διπλάσιες από το 2019, ενώ οι τιμές των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί, και η Ελλάδα είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες διεθνώς σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, η αποθήκευση ενέργειας είναι περιορισμένη, αλλά υπάρχουν μεγάλα έργα σε εξέλιξη, όπως η αποθήκευση με αντλησιοταμίευση 600 μεγαβάτ στην Αμφιλοχία, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο, δίνεται το δικαίωμα στους παραγωγούς που κατέχουν φωτοβολταϊκά από το 2019 να εγκαταστήσουν μπαταρίες χωρίς έγκριση. Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς, μικρούς και μεγάλους, να αποθηκεύουν ενέργεια για να αποφύγουν περικοπές.

Στο μέλλον, αναμένονται σημαντικές μειώσεις τιμών λόγω των επενδύσεων και της αύξησης της προσφοράς. Οποιεσδήποτε εξελίξεις στις διεθνείς συγκρούσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Οι λογαριασμοί θα είναι παγίως φθηνότεροι σημαντικά το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα ανεβαίνουν το καλοκαίρι και θα ξανά πέφτουν. Συνολικά θα υπάρχει μια πτώση που όσο μπαίνουν περισσότερες ΑΠΕ συνεχώς θα πέφτουν οι τιμές συν το ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια κατάρρευση της τιμής του αερίου, και τότε θα δούμε πολύ σημαντικότερες μειώσεις γιατί θα έχουμε σε όλα τα επίπεδα μείωση. «Σταδιακά θα το δούμε από αυτή τη χρονιά, η τιμή του αερίου δεν ξέρουμε πότε θα πέσει, αλλά ξέρουμε ότι τεράστιες επενδύσεις σε LNG έρχονται το 2026-27 και αυξάνουν κατά πολύ την διαθέσιμη προσφορά. Έχουμε και δύο πολέμους, οι οποίοι επηρεάζουν, αν σταματήσει κάποιος από τους δυο αυτούς πολέμους, αμέσως θα επιταχύνει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Αντλίες Θερμότητας

Στη συνέχεια, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις αντλίες θερμότητας τονίζοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει συστηματική επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΕ απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση επιδοτήσεων στη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα απαγορεύσει και την εγκατάσταση νέων καυστήρων πετρελαίου.

Ωστόσο, προσέθεσε πως η αντλία θερμότητας είναι δεν είναι μια εύκολη επένδυση καθώς το αρχικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ, και δεν είναι ένα βάρος που κάθε νοικοκυριό μπορεί να αναλάβει.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση ετοιμάζει προγράμματα επιδοτήσεων, ένα για ευάλωτους και ένα άλλο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η αγορά, όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποστηρίξει τη μαζική εγκατάσταση αντλιών, καθώς μπαίνουν  25.000-40.000 αντλίες ετησίως, ενώ τα νοικοκυριά στη χώρα είναι 4 εκατομμύρια, κατέληξε ο υπουργός.




Διαβάστε ακόμη