Σε τέσσερα σημεία συμφωνήσαν οι διοικήσεις των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, σε ό,τι αφορά την πορεία των υφιστάμενων έργων και το μέλλον του κλάδου, κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024. Πρώτον ότι πρέπει να προχωρήσουν οι Πρότυπες Προτάσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από το κρατικό ταμείο. Δεύτερον, να σταματήσει η «φάμπρικα» με την προκήρυξη έργων που δεν έχουν ωριμάσει ούτε σε επίπεδο μελετών ούτε σε επίπεδο απαλλοτριώσεων και τρίτον να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να προχωρήσουν έργα, που δημοπρατήθηκαν χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τέλος, συζητήθηκε έντονα και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του κλάδου.

Το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών που ταλαιπωρεί σημαντικά τον κλάδο ανέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, προειδοποιώντας ότι σύντομα η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «την περίοδο 2017-2018 δεν βλέπαμε γερανό στην Ελλάδα, ενώ σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος πηγαίνει καλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότατα, καθώς ενώ βρίσκεται σε ανάπτυξη, σήμερα ένα μεγάλος μέρος της έχει μπλοκάρει λόγω της αναστολής αδειών που έχει επιβληθεί από ορισμένους Δημάρχους σε πολλές περιοχές. Αυτή η κατάσταση ωστόσο έχει οδηγήσει το διαθέσιμο εργατικό προσωπικό να εγκαταλείπει τα εν λόγω έργα και να στρέφεται αλλού, με αποτέλεσμα άλλα έργα έχοντας τα απαραίτητα «χέρια» να προχωρούν γρηγορότερα».

Το μεγάλο στοίχημα στον χώρο των κατασκευών για τον κ. Στασινό είναι να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα στα υφιστάμενα έργα. Όπως τόνισε ο ίδιος: « Πρέπει να δούμε πως θα τα συντηρήσουμε, καθώς εξασφαλισμένοι πόροι δεν υπάρχουν. Το εν λόγω πρόβλημα εξάλλου δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς και οι μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις συντηρήσεις. Άρα, θα πρέπει να αναζητηθεί ένα εργαλείο, όπως οι παραχωρήσεις, για να συντηρηθούν τα υφιστάμενα έργα».

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr

Διαβάστε ακόμη