Εγκαινιάστηκε χθες με κάθε επισημότητα το νέο πράσινο συγκρότημα γραφείων της Dimand, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Το Hub 26 αποτελεί το πρώτο από τα μεγάλα πράσινα projects που υλοποιεί η εταιρεία μέσω της θυγατρικής «Ουράνια Α.Ε» στη Θεσσαλονίκη, καθώς η συνολική του επένδυση έφτασε τα 80 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του project ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η ανάπλαση της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Αναλυτικά, το έργο αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, τεσσάρων κτιρίων, συνολικής ανωδομής 20.200 τ.μ. με υπόγεια 10.800 τ.μ., σε έκταση 7.700 τ.μ. Επιπλέον, στην ίδια ανάπτυξη προστέθηκε το κτίριο CITRUS, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση 4.600 τ.μ., σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων. Εντός των πρώτων μηνών του 2025 αναμένεται να εγκατασταθεί εκεί η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η η οποία -έναντι τιμήματος 16 εκατ. ευρώ- θα στεγάσει εκεί την ιδιόκτητη έδρα της. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά, 25 χρόνια μετά την εγκατάστασή της στη Θεσσαλονίκη, τους δικούς της χώρους, όπου θα βρίσκονται οι πάνω από 200 εργαζομένοι της. Χώροι του Hub26 έχουν μισθωθεί ή αγοραστεί από άλλες μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες. Ήδη η αμερικανική πολυεθνική «TaskUs» (call center- εξυπηρέτηση διεθνών πελατών) έχει αγοράσει το κεντρικό κτίριο και αρχίζει σταδιακά να εγκαθιστά σε αυτό 700 εργαζομένους της. Στα υπόλοιπα τρία κτίρια  (5.600 τ.μ, 3.500 τ.μ. και 3.000 τ.μ.) θα εγκατασταθούν τμήματα των Alpha Bank, Piraeus Bank και της Coca Cola 3E, ενώ είναι κοντά σε οριστικοποίηση των συμφωνιών με ΔΕΗ και Siemens.

Σε o,τι αφορά την κατασκευή του η υγεία και η ευεξία αποτελούν κυρίαρχες επιδιώξεις στον σχεδιασμό του Hub 26. Ο σχεδιασμός των όψεων ευνοεί το φυσικό φως και την εναλλαγή του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι φυτεμένες επιφάνειες στα δώματα δημιουργούν ένα νέο μικροκλίμα και βελτιώνουν τις συνθήκες κατοίκησης στους επιμέρους χώρους.  Το έργο στοχεύει στην ενεργειακή πιστοποίηση LEED στο επίπεδο Gold. Το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας από την oμάδα των αρχιτεκτόνων και τοπικούς κατασκευαστές προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικά κεραμικά τεμάχια από ανακυκλωμένα υλικά. Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νέα επιφάνεια να αποκτήσει την κατάλληλη υφή, απόχρωση και πατίνα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάκλασης του φωτός.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έκανε λόγο για λαμπρό βιοκλιματικό καινοτόμο πάρκο. Στα εγκαίνια παρέστησαν η σύζυγος του Κυριακού Μητσοτάκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, η Dimand με σεβασμό στην ιστορία του ακινήτου καθώς αποτελεί μέρος της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, προχωρά και την ανακατασκευή της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 180 εκατ., στην οποία θα συμμετέχει και η Elvial, βιομηχανία αλουμινίου της οικογένειας Τζίκα. Το έργο που είναι συνολικής δόμησης 62.000 τ.μ. περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων, καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Στην 23 στρεμμάτων έκταση, προβλέπεται να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Το έργο θα παραδοθεί το 2027 και συμπεριλαμβάνεται στα projects που συνθέτουν τη στρατηγική συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάπτυξη αστικών χώρων. Ειδικότερα, η Πειραιώς και η εταιρεία ακινήτων έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση στο Φιξ.

Υπενθυμίζεται ότι η Dimand δρομολογεί επίσης τη δημιουργία πράσινου κόμβου logistics 120.000 τετραγωνικών μέτρων, αφού έχει πλειοδοτήσει για την αγορά του ακινήτου 356 στρεμμάτων της πρώην Βαλκάν Εξπορτ της Μηχανικής του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, μία επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την τοποθεσία της πρώην βιομηχανίας, που απέχει 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι της πόλης, με σκοπό αυτή να καταστεί διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος.

Διαβάστε ακόμη