Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να επαναληφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά στα δίκτυα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Την Τρίτη, κανένας από τους τρεις υποψηφίους που συμμετείχαν επί μήνες σε ανταγωνιστικό διάλογο με το υπουργείο για τη διαμόρφωση της σύμβασης ΣΔΙΤ δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό, ύψους περί τα 128 εκατ. ευρώ. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας είχαν περάσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Metlen – Intrakat – Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ.

Η αποχή των κατασκευαστικών ομίλων από το πρώτο μεγάλο αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου ώστε να διαμορφωθεί μια σύμβαση ΣΔΙΤ που θα καλύπτει τις απαιτήσεις της αγοράς, δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη. Το συγκεκριμένο έργο, όπως και κάποια άλλα αρδευτικά, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βιάζονται για να καλέσουν εκ νέου τους υποψηφίους να καταθέσουν προσφορές αφού η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχή των τεχνικών εταιρειών δε συνδέεται μόνο με ζητήματα που εντόπισαν στη σύμβαση και τα οποία δεν επιλύθηκαν στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στελέχη της αγοράς προσθέτουν πως αρνητικά λειτούργησε και τα χαμηλά κοστολόγια στα οποία είχε βασιστεί η εκτίμηση του κόστους του έργου που αφορά στην ανάπτυξη δικτύων περίπου 685 χιλιομέτρων που θα κάλυπταν την άρδευση 115.000 στρεμμάτων.

Στην αγορά αναμένουν τώρα να δουν ποιο θα είναι το ενδιαφέρον και στα υπόλοιπα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του γνωστού προγράμματος «ΥΔΩΡ» που είχε ανακοινωθεί προ ετών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιορίστηκε σημαντικά καθώς δεν υπήρχε χρόνος επειδή το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει στα μέσα του 2026. Σε εξέλιξη είναι, για παράδειγμα, και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το αρδευτικό δίκτυ στις περιοχές Υπέρεια Λάρισας και Ορφανά Καρδίτσας στον οποίο συμμετείχαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, Θαλής – ΑΒΑΞ – Γκολιόπουλος, Metlen – Μεσόγειος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας είχε ανακοινώσει την Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλία πως προωθούνται 16 αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, για την άρδευση τουλάχιστον 500.000 στρεμμάτων στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη