Σε 432 σημεία παρενέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατασκευάζοντας άμεσα, από την αρχή του 2024, αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26€, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων και ενίσχυση αναχωμάτων συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ ευρώ.
Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη Νίκαια, με θέμα ” Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με τη χρήση πινάκων και χαρτών αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια Θεσσαλίας:
-στην ΠΕ Τρικάλων οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον Daniel ήταν 137, προϋπολογισμού 7.299.999,55 ευρώ
-στην ΠΕ Καρδίτσας οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον Daniel ήταν 99, προϋπολογισμού 16.207.181,37 ευρώ
-στην ΠΕ Λάρισας οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον Daniel ήταν 78 έργα προϋπολογισμού 12.016.400 ευρώ
-στην ΠΕ Μαγνησίας οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον Daniel ήταν 58 έργα, προϋπολογισμού 33.045.000 ευρώ
-στην υπόλοιπη Περιφέρεια οι θέσεις επέμβασης των υλοποιημένων έργων μετά τον Daniel ήταν 60 θέσεις, προϋπολογισμού 7.136.130,34 ευρώ.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από 1η Σεπτεμβρίου να υλοποιούνται, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ ευρώ.
Αναλυτικότερα στην 1η κατηγορία τα έργα είναι:
-καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων ποταμού Ενιπέα, μετέπειτα θεομηνίας Daniel προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ
-καθαρισμός και αποκατάσταση τμημάτων ποταμού Φαρσαλίτη, μετέπειτα θεομηνίας Daniel στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας-Καρδίτσας προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων
-καθαρισμός και αποκατάσταση τιμημάτων ποταμού Πηνειού, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων.
Στην 2η κατηγορία, ανά Περιφερειακή Ενότητα, τα έργα είναι:
-στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων είναι τα εξής: Καθαρισμός υδατορεμάτων και τεχνικών ημιορεινών και ορεινών οικισμών, καθαρισμός αποκατάστασης πεδινής κοίτης των ποταμών Καλέντζη, και Σοφαδίτη, τάφρου Γαβρά από οικισμό Καναλίων ως θέση «Μερίστη» Καρδίτσας, αποκατάσταση επιχώματος αερογέφυρας ΟΣΕ στην Τοπική Κοινότητα Ορφανών του δήμου Παλαμά και αποκατάσταση ασφαλτόστρωσης επαρχιακής οδού 24, Λεύκης-Πασχαλίτσας.
-στην ΠΕ Λάρισας τα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ ευρώ είναι τα εξής: Καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων στους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς , Τυρνάβου, Λαρισαίων και καθαρισμός και αποκαταστάσεις ρεμάτων Δήμου Ελασσόνας και Δήμου Τεμπών μετέπειτα θεομηνίας Daniel, καθώς και υποστηρικτικές εργασίες τεχνικών μελετών διευθέτησης υδατορεμάτων, αρμοδιότητας ΠΕ Λάρισας.
-στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων τα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ ευρώ είναι τα εξής: καθαρισμός ρέματος Πλατανιά του δήμου Νοτίου Πηλίου, σε «Μελανή» Δήμου Νοτίου Πηλίου, Βρυχώνα Δήμου Βόλου, «Σαλάμπρια» Δήμου Αλμυρού, Μηλίνας Δήμου Νοτίου Πηλίου, Χορευτό Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, Άγιο Ιωάννη και Άγιο Δημήτριο Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, Χολόρεμα Δήμου Αλμυρού , καθαρισμός ρεμάτων στο Λεφόκαστρο, καθαρισμός ρέματος Ξηριά Δήμου Αλμυρού, εργασίες αποκατάστασης ρέματος Κραυσίδωνα Αηδονοφωλιές, καθαρισμός ρέματος Χόρτου Μεγάλης Παου, καθαρισμός ρεμάτων Πάλτση και Λύρη του Δήμου Νοτίου Πηλίου, καθαρισμός ρεμάτων στο Φυτόκο και στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Βόλου, καθαρισμοί ρεμάτων στο Βελεστίνο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και Μικρό Περιβολάκι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθαρισμός ρέματος Ξηριά στο Δήμο Βόλου, Λουζίνικο, καθαρισμός τεχνικών οδών και αποκατάστασης Εθνικής Οδού και διευθέτηση ρέματος Ποτιστικών Ξυνόβρυσης από τις θεομηνίες Daniel και Elias.
-Στην Περιφερειακή Ενότητα Tρικάλων θα πραγματοποιηθούν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Ειδικότερα: αποκατάσταση ζημιών στον Πορταϊκό ποταμό από γέφυρα Κονδύλη έως γέφυρα Αγίου Βησσαρίωνα, αποκατάσταση ζημιών στον Πορταϊκό ποταμό από κόμβο εισόδου Πύλης έως κόμβου Λυγαριάς, στον Πορταϊκό ποταμό από συμβολή με ανάποδο ποταμό έως συμβολή του με Πηνειό ποταμό. Τέλος αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Daniel στον Ληθαίο ποταμό.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης στη Νίκαια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:
Νομίζω ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου οκτώ μήνες ανακοινώθηκαν μέτρα για τα αντιπλημμυρικά της Περιφέρειας, τα οποία είχαν κατατεθεί τον Μάρτιο και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση το Μεγάλο Σάββατο. Αυτά ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και τα μεγάλα φράγματα του Ενιπέα, της Πύλης, του Μουζακίου και η διώρυγα από την Γυρτώνη μέχρι και την Κάρλα, όπως και τα έργα ορεινής υδρονομίας.
Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης «η συνεργασία μας είναι άριστη και μας ικανοποιεί ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργήσαμε στα δύσκολα. Έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια με τη συνεργασία όλων, περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων και πολλών συναδέλφων μου, που έχουν βάλει πλάτη γιατί σας θυμίζω ότι διαχειριστήκαμε μέχρι τώρα συνεχείς κρίσεις. Πρώτον το σχέδιο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, δεύτερον την Πολιτική Προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των 500 και πλέον πυρκαγιών στη Θεσσαλία, τρίτον το ζήτημα της κουνουποκτονίας που όλοι έλεγαν ότι θα μας τσιμπήσουν τα κουνούπια, στη συνέχεια την πανώλη, καθώς καταφέραμε χάρη στην έγκαιρη αντίδραση μας να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Θέμα για το οποίο δεχτήκαμε σήμερα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού.
Πρόσφατα ανέκυψε το ζήτημα με τα νεκρά ψάρια. Ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο κράτησε όμως μόνο μία εβδομάδα. Ενώ όλοι μιλούσαν για «οικολογική καταστροφή» με δικιά πρωτοβουλία και παρεμβάσεις, αν και αναρμόδιοι, καταφέραμε και ελέγξαμε την κατάσταση. Τέλος τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν μπει όλοι οι εργολάβοι, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σ΄ένα απέραντο εργοτάξιο. Η διάρκεια των έργων είναι από τρεις έως τέσσερις μήνες μέχρι και ενάμιση χρόνο».