Στις 6 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται τελικά οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Νομού Λάρισας – Ορφανών Νομού Καρδίτσας» με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 107,2 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, μετά την παράταση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου, υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές στο έργο ΣΔΙΤ για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 98,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Τέλος, η 13η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς στο μεγαλύτερο από τα τρία αρδευτικά ΣΔΙΤ, τη «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 169 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ.

Σε όλα τα έργα οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των υποδομών που θα δημιουργηθούν ενώ θα τις διαχειρίζονται για 25 χρόνια. Για το αρδευτικό έργο Υπέρειας έχουν περάσει στο τελικό στάδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Metlen (METKA)- Μεσόγειος, η κοινοπραξία Θαλής- ΑΒΑΞ – Γκολιόπουλος και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- Intrakat. Για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα, υποψήφιοι είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες Metlen – Μεσόγειος, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat και ΑΒΑΞ – Θαλής – Γκολιόπουλος. Για το μεγάλο αρδευτικό έργο που θα καλύψει τις ανάγκες της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης, έκτασης γύρω στα 56.000 στρέμματα, με σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης, υποψήφιοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Metlen – Μεσόγειος, η κοινοπραξία Θαλής – ΑΒΑΞ – Γκολιόπουλος και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία και για δύο ακόμα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ, για το αρδευτικό του Ταυρωπού ποταμού, ύψους 159,65 εκατ. ευρώ, και για το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, ύψους 145 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα διεκδικούν οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Metlen – Intrakat – Μεσόγειος και ΑΒΑΞ – Ακτωρ Παραχωρήσεις.

Τα τρία έργα που συμβασιοποιήθηκαν

Τις τελευταίες ημέρες έπεσαν οι υπογραφές σε άλλα τρία έργα διαχείρισης νερού που εκτελούνται ως παραδοσιακές εργολαβίες. Το πρώτο αφορά το μεγάλο έργο ύδρευσης των περιοχών Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ με τη σύμβαση να υπογράφεται από την ΤΕΡΝΑ. Το συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού με σκοπό την αντικατάσταση του σημερινού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ αφορά στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο και υπεγράφη από την ΑΚΤΩΡ του ομίλου Intrakat. Πρόκειται για κρίσιμο έργο για το νησί της Λέσβου καθώς θα δώσει διέξοδο στο υδροδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η Intrakat υπέγραψε προ ημερών και τη σύμβαση για το τρίτο έργο, ύψους 64,5 εκατ. ευρώ, τα «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας». Η σύμβαση αποτελείται από δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά υποέργα: Των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας και Αμφιλοχίας και των περιοχών της επαρχίας Βάλτου, δηλαδή μίας γεωγραφικής ζώνης με σπάνιο, υδάτινο πλούτο. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του Αχελώου και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας – Αµφιλοχίας, Κατούνας – Κονοπίνας και Βάλτου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.

Διαβάστε ακόμη