Με την εξαίρεση του έργου ψηφιοποίησης περίπου 600.000.000 σελίδων των Υποθηκοφυλακείων, που εντάσσεται στο Κτηματολόγιο και για το οποίο δίνει προσωπικό αγώνα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τα υπόλοιπα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, συνολικού ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων. Ο Κ. Κυρανάκης έχει αναγάγει (και καλά κάνει!) σε προσωπική πρόκληση την πρόοδο του μεγάλου έργου του Κτηματολογίου το οποίο υλοποιείται επί δεκαετίες χωρίς να ολοκληρώνεται! Οι ψηφιοποιήσεις είναι σημαντικό τμήμα του συγκεκριμένου σχεδίου και οι ανάδοχοι του έργου αισθάνονται ευτυχείς αφού ο υφυπουργός παρεμβαίνει συχνότατα ώστε να λυθεί κάθε ζήτημα που εμποδίζει το τιτάνιο έργο ψηφιοποίησης τόσων εκατομμυρίων σελίδων.

Δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, από τις οικοδομικές άδειες μέχρι την Υγεία και τη Δικαιοσύνη. Παρά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα (ορόσημα) του Ταμείου Ανάκαμψης, που προέβλεπαν πως μέχρι το τέλος του 2024 θα είχε ψηφιοποιηθεί το 50% των εγγράφων, κάποια έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει! Πολλοί αναρωτιούνται με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όταν είναι πλέον αδύνατη η τήρηση πλήθους δεσμεύσεων για τις ψηφιοποιήσεις. Μάλλον θα χρειαστεί να συμφωνήσει η Κομισιόν σε νέα, πιο ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι φορολογούμενοι είναι πως επειδή τα έργα ψηφιοποιήσεων έχουν συμβάσεις και αναδόχους, αν απενταχτούν λόγω των καθυστερήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κληθεί να βάλει πλάτη ο προϋπολογισμός μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Αυτή είναι και η μόνιμη επωδός ορισμένων καρεκλοκένταυρων σε υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες που δεν βιάζονται και με κάθε ευκαιρία θυμίζουν πως «υπάρχει και το ΠΔΕ». Όμως αν χρηματοδοτηθούν τα έργα από το ΠΔΕ τότε αυτά τα κονδύλια, εκατοντάδων εκατομμυρίων, θα λείψουν από άλλες επενδύσεις. Αλλά γιατί να στενοχωριούνται οι καρεκλοκένταυροι; Το ίδιο ποίημα, «υπάρχει και το ΠΔΕ» πληρώνει ήδη η χώρα επειδή καλείται να χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ημιτελή έργα που απεντάχθηκαν, λόγω καθυστερήσεων, από τα ΕΣΠΑ.

Οι ψηφιοποιήσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκα έργα αφού εμπλέκεται πλήθος αναδόχων που καλείται να διαχειριστεί χαρτιά και άλλα ευαίσθητα υλικά (ακτινογραφίες, κ.ά.) που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες σε πλήθος φορέων του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ανάδοχοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μέχρι να εγκαταστήσουν τους ειδικούς σαρωτές (scanners) που απαιτούνται για την ψηφιοποίηση του υλικού, να βρουν τους εκατοντάδες χειριστές αυτών των σαρωτών, κ.ά. Μεταξύ των θεμάτων που κλήθηκαν να χειριστούν είναι ζητήματα παροχής ρεύματος σε κτίρια, ζητήματα στατικότητας κτιρίων μετά την εγκατάσταση πλήθους σαρωτών, κ.ά.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλά θέματα με τις ψηφιοποιήσεις που απαιτούν ουσιαστική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να επιλυθούν. Και καθημερινό ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Αναφέρονται στο παράδειγμα της Υγείας και της Δικαιοσύνης που τα σχετικά έργα βρίσκονται σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο. ‘Η στο παράδειγμα των οικοδομικών αδειών που ακόμα υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το πόσο μεγάλος είναι ο όγκος του υλικού που θα ψηφιοποιηθεί σε κάθε περιοχή της χώρας. Τα έργα προκηρύχθηκαν με κάποιες εκτιμήσεις που ενίοτε συγκρούονται με την πραγματικότητα.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, στην πιστοποίηση της προόδου ορισμένων από αυτά λόγω αδιαφορίας από τους υπεύθυνους, έχει δημιουργήσει και ένα άλλο ζήτημα. Προβλήματα ρευστότητας σε υπεργολάβους οι οποίοι επένδυσαν σε εξοπλισμό και προσέλαβαν προσωπικό για να προχωρήσουν τις ψηφιοποιήσεις αλλά τώρα δεν πληρώνονται αφού αρκετά έργα έχουν βαλτώσει. Και πολλές από αυτές τις μικρές εταιρείες, που είναι στην ουσία υπεργολάβοι των κυρίων αναδόχων, δεν έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό για να στηρίξουν τη ρευστότητά τους μέχρι να πιστοποιηθούν εργασίες.

Για να πάρουν μπροστά τα έργα «χρειαζόμαστε και άλλους Κυρανάκηδες που θα πάρουν ζεστά την υπόθεση «ψηφιοποίηση» και θα παρεμβαίνουν γρήγορα ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν σε τέτοια σύνθετα έργα» λένε στην αγορά. Αν δείξουμε τουλάχιστον κάποια ικανοποιητική πρόοδο, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε παρατάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ώστε να μην κληθεί πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει την αδράνεια των καρεκλοκένταυρων του «υπάρχει και το ΠΔΕ»!

Διαβάστε ακόμη