Μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να βγάλει μια προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μικρά έργα αντλησιοταμίευσης, σε νησιά, που θα συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας, με την αποθήκευση και την αφαλάτωση, επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα είχε πει στο energygame.gr, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τέτοια έργα. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Δυνητικά, όμως θα μπορούσε η συγκεκριμένη τεχνολογία να αξιοποιηθεί και στην ηπειρωτική χώρα.

Η αντλησιοταμίευση δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας, καθώς βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης έργα, συνολικής ισχύος περίπου 820 MW. Ανάμεσα στα έργα είναι η κατασκευή του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης, η ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζουν στο Λάδωνα, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης με εγκατεστημένη ισχύ 220 MW για παραγωγή και 231 MW για άντληση.

Πλέον, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να υποστηρίξει τα συγκεκριμένα έργα καθώς προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά στα νησιά όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγάλο μπορεί να συνδυαστεί είτε η αφαλάτωση σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ, είτε τα έργα ΑΠΕ, με την αφαλάτωση και την αντλησιοταμίευση, ως τμήματα ενός έργου. Σε αρκετά από τα νησιά υπάρχουν υδατοδεξαμενές  που κινδυνεύουν όμως να μείνουν άδειες, ενώ το γεγονός πως σε αρκετά συναντάμε περιοχές με υψόμετρο άνω των 200 μέτρων αποτελεί πλεονέκτημα για την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων. Επομένως, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται η δημιουργία έργων για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας με δυνατότητα αφαλάτωσης για ύδρευση και άρδευση. Το έργο θα περιλαμβάνει εκτός από ένα μικρό ταμιευτήρα, μια δεξαμενή νερού μέσα στη θάλασσα και σε κοντινό σημείο θα μπορεί να γίνεται η αφαλάτωση. Εκτιμάται πως πολύ γρήγορα θα βγει μια προκήρυξη, καθώς έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Απανθρακοποίησης 200 εκατ. ευρώ για μικρά έργα τα οποία θα είναι προϋπολογισμού 20-30 εκατ. ευρώ το καθένα. Ένα από τα πλεονεκτήματά των συγκεκριμένων έργων είναι ότι το νησί όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες θα αποκτήσει ασφαλή ύδρευση στο διηνεκές. Δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίστοιχα έργα και στην ηπειρωτική χώρα.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχο παράδειγμα αξιοποίησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας παγκοσμίως, συναντάμε μόνο στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, όπου από το 1999 λειτουργεί ένας ταμιευτήρας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό με σκοπό την αποθήκευση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη