Ένα σημαντικό δίκτυο πράσινων μαρινών πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ακολουθώντας τις αρχές της αειφορίας, οι πράσινες μαρίνες σήμερα, μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πράσινης μαρίνας είναι αυτή του Φλοίσβου, πρόσφατα στον χάρτη προστέθηκε και η μαρίνα Βουλιαγμένης, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι πλήρως αναβαθμισμένες μαρίνες του Αλίμου και του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.
Αναλυτικά, στρατηγικός πυλώνας της Μαρίνας Φλοίσβου, από την αρχή της λειτουργίας της έως και σήμερα, αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη, και η υιοθέτηση καινοτόμων και «έξυπνων» τεχνολογικών πρακτικών, αποσκοπώντας στην δημιουργία αξίας για τους πελάτες, τους μισθωτές, τους επισκέπτες και γενικότερα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μαρίνα που βραβευτήκε με το πρώτο βραβείο “Smart & Sustainable Marina”, στον Διεθνή Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Monaco Yacht Club τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η στρατηγική της Μαρίνας Φλοίσβου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στη διαχείριση των αποβλήτων και τη συμβολή στην κυκλική οικονομία προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ακόμη, στην παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και στην ορθή διαχείριση του νερού.
Ειδικότερα, μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Μαρίνας Φλοίσβου αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προήλθε για μία ακόμη χρονιά από 100% ανανεώσιμες πηγές, η μείωση των συμβάντων θαλάσσιας ρύπανσης κατά 48% και αντίστοιχα η διατήρηση της ποιότητας των υδάτων 100% εντός των ορίων της νομοθεσίας για νερά κολύμβησης, η επίτευξη μηδενικών ατυχημάτων και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Πλέον προσβάσιμη στο κοινό εδώ και ένα μήνα είναι η πλήρως ανανεωμένη μαρίνα Βουλιαγμένης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό green project, το οποίο υλοποιήθηκε με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια ευρώ και αναβαθμίζει συνολικά τα δεδομένα στο οικοσύστημα των μαρινών της Ελλάδας. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και τα αυστηρότερα κριτήρια διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, ως προς το σύνολο της κατασκευής και των λειτουργιών της.
Συγκεκριμένα, διαθέτει έντονη φύτευση και υδάτινα στοιχεία που δημιουργούν ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον. Ολα τα κτίρια που διαθέτει ακολουθούν μια σειρά από βιοκλιματικές στρατηγικές με στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Tα υαλοστάσια των κτιρίων επίσης αξιοποιούνται ως παθητικά ηλιακά συστήματα τον χειμώνα και προστατεύονται από στοιχεία ελέγχου του ηλιασμού με ειδικά στέγαστρα και περσίδες το καλοκαίρι.
«Πράσινη» αναμένεται να είναι και η νέα μαρίνα του Αλίμου, η οποία μετά από σημαντικές καθυστερήσεις, σταδιακά προχωράει. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης, η Ελλάκτωρ πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επένδυση ολοκληρωτικής τουριστικής ανάπλασης και συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος της Ελλάκτωρ, εντός 20 μηνών η μαρίνα Αλίμου θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο κόμβο αγκυροβόλησης σκαφών, ενώ θα εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση για τους επισκέπτες της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχιτεκτονική μελέτη για τη μαρίνα Αλίμου βασίζεται στις αρχές για ορθή περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και της χρήσης κατάλληλων υλικών και σκιάστρων για να αποφευχθεί η δημιουργία νησίδων θερμότητας.
Η Lamda Development επίσης έχει σχεδιάσει την μεταμόρφωση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά σε μια μαρίνα που θα μπορεί να υποδέχεται super yachts και θα εξυπηρετεί εκατοντάδες θέσεις σκαφών ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας.
Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής «στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού προτεραιότητα αποτελεί η βιωσιμότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι «δημιουργείται παρατηρητήριο θαλάσσιου τουρισμού μέσω του οποίου θέλουμε να συλλέγουμε δεδομένα με τη χρήση της τεχνολογίας και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Διαβάστε ακόμη