Η Ελλάδα καλείται τα επόμενα χρόνια να πετύχει αρκετά αυξημένους στόχους, σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, με βάση τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια είναι η κατάργηση των επιδοτήσεων των συστημάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθούν οι αντλίες θερμότητας στις κατοικίες. Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει να απαιτηθούν αρκετά χρήματα σε επιδοτήσεις, γεγονός που προβληματίζει το υπουργείο Ενέργειας. Άλλωστε, οι αυξημένοι στόχοι θα πρέπει να αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα υποβάλει σε λίγες ημέρες, στην Κομισιόν, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Στη χώρα μας έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης, τα οποία έχουν δεχτεί κριτικές, αφενός για το γεγονός πως δεν πετυχαίνουν ριζική αναβάθμιση των οικιακών κτιρίων, αφετέρου δεν απευθύνονται στα πολύ φτωχά νοικοκυριά, τα οποία τα έχουν ανάγκη. Πλέον, το υπουργείο Ενέργειας στρέφεται στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα απευθύνεται ειδικά στα πολύ φτωχά νοικοκυριά και ένα ακόμα το οποίο δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και θα έχει αυξημένες επιδοτήσεις για τις αντλίες θερμότητας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Tavros Project: Οδηγός ενεργειακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας στο Λεκανοπέδιο), από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι τα προγράμματα για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει να επιδοτούν τις παρεμβάσεις σε ποσοστό 100%. Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς σημείωσε πως το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να δείξει κατά πόσο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στα προγράμματα «εξοικονομώ» και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σημείωσε, ακόμη, πως η μετατροπή των κατοικιών σε παθητικές έχει σημαντικά οφέλη. Όπως εξήγησε το κόστος για να μετατραπεί ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, περίπου 80 τ.μ. σε παθητικό κτίριο είναι 25.000 ευρώ, όταν το κόστος των παρεμβάσεων στο πλαίσιο ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας είναι 22.000 ευρώ. Από την πλευρά της η αρχιτέκτονας κα Μαρία Καλτσά, ανέφερε πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα εξοικονόμησης σε περιοχές όπου υπάρχουν ευάλωτα νοικοκυριά.

Ας σημειωθεί, πως από τον κ. Παλλαντζά έγινε αναφορά πως ουσιαστικό ρόλο θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών(ESCO),εφόσον αποκτούσαν την κατάλληλη τεχνογνωσία. Με τους πολίτες σε αυτή την περίπτωση να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, μέσα από τη μείωση των δαπανών για λογαριασμούς ρεύματος.

Στο πλαίσιο του Tavros Project μία τυπική εργατική πολυκατοικία, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70 για να φιλοξενεί πρόσφυγες με έκταση περίπου 750 m2, πρόκειται να ανακαινιστεί ενεργειακά σύμφωνα με το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που πραγματοποίησαν τη μελέτη προσομοίωσης του ενεργειακού ισοζυγίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου RINNO. Οι στόχοι της ανακαίνισης είναι η ελαχιστοποίηση της ζήτησης θέρμανσης και ψύξης κατά 90%, επιτυγχάνοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμικής άνεσης. Το Παθητικό Κτίριο είναι ένα πρότυπο σχεδιασμού που χρησιμοποιεί πέντε βασικές αρχές: μόνωση, αεροστεγανότητα, κατάλληλο σχεδιασμό παραθύρων και πορτών, συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών.

Διαβάστε ακόμη