Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η επένδυση μαμούθ για την κοινή ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι η  κυπριακή κυβέρνηση τη Δευτέρα προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία της Kition Ocean Holdings, καθώς η τελευταία δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της να ανανεώσει την εγγυητική επιστολή ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι «η ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας θα γίνει κανονικά». Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας θα ολοκληρωθεί μέσω ενός νέου στρατηγικού επενδυτή, ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Όπως αναφέρει ο κυπριακός τύπος, το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας θα απασχολήσει, από κοινού με άλλα θέματα, τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Προχωρούμε αμέσως με αυτό που πρέπει να γίνει, θα βγούμε σε προσφορές, θα βρούμε μία εταιρεία, η οποία μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί, το οφείλουμε στη Λάρνακα, το οφείλουμε στους πολίτες», δήλωσε την Τρίτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ένα πάντως από τα επικρατέστερα σενάρια, είναι να υπάρξει διαχωρισμός στο έργο, δηλαδή να αναλάβει άλλος την ανάπλαση του λιμανιού και άλλος την ανάπλαση της μαρίνας. Ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Αλέξης Βαφέαδης, για παράδειγμα, μιλώντας στον «Φ» άφησε ανοικτό το σενάριο διαχωρισμού των δύο έργων, τονίζοντας, ωστόσο, πως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη που διενεργήθηκε και στην οποία βασίστηκε η απόφαση του 2005 για ενιαία ανάπτυξη.

Νέος διαγωνισμός – Στα χέρια της Αρχής Λιμένων η διαχείριση

Σύμφωνα με το alphanews ο κ. Βαφεάδης εξήγησε ότι με βάση τον Περί Συμβάσεων Νόμο θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το έργο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2025. Σημείωσε ότι το ποσό που θα απαιτηθεί από τον επιτυχόντα πλειοδότη για εκτέλεση και διαχείριση του έργου αποτελεί αντικείμενο μελέτης, για την οποία θα ενημερωθεί η Νομική Υπηρεσία.

Ο Υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε ότι από την Παρασκευή το κράτος ενεργοποίησε όλες τις ρήτρες της συμφωνίας που αφορούν στην καταβολή εγγυητικών από την εταιρείας και εξήγησε ότι θα διεκδικήσει όλα τα χρήματα που του αναλογούν, μέσω της δικαστικής οδού.

Όπως είπε, σήμερα στις 12 το μεσημέρι είχε οριστεί συνάντηση με την Kition Ocean Holdings για την ομαλή μετάβαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας στα χέρια του κράτους, στην οποία η εταιρεία επέλεξε να μην παραστεί. Την ίδια ώρα, η εταιρεία εκπροσωπήθηκε ενώπιον δικαστηρίου αναφορικά με την απαίτηση του κράτους για την τρίτη κατά σειρά εγγυητική.

Ο κύριος Βαφεάδης τόνισε ότι από σήμερα η διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας περνά στα χέρια του κράτους και συγκεκριμένα στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, «χωρίς διακοπή» όπως διαβεβαίωσε.  Ο Υπουργός Μεταφορών έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα, τον οποίο έχει ενημερώσει για την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Βαφεάδης: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τη λύση της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings Ltd, είπε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση δόθηκε εντολή σήμερα για ρευστοποίηση της εγγυητικής επιστολής για την Kition Ocean Holdings Ltd, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι δεν έχει ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η τράπεζα πρέπει να πληρώσει σήμερα το ποσό. «Δεν έχω ενημέρωση κατά πόσο έχει γίνει άλλη ενέργεια ή εξέλιξη σχετικά με το θέμα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι «εμείς έχουμε ενεργήσει με βάση τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, ακολουθούμε κατά γράμμα τη διαδικασία που προνοείται από τη σύμβαση. Συνεπώς, θεωρούμε ότι νόμιμα έχουμε διαχειριστεί το θέμα».

«Αν η ανάδοχος εταιρεία έχει άλλη άποψη, δεν γνωρίζω γιατί υποστηρίζει αυτή τη θέση. Αναμένω ότι θα την τεκμηριώσει σε κάποια φάση», επεσήμανε. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε άλλη εξέλιξη, τα δεδομένα είναι αυτά που γνωρίζετε», προσέθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνου Αλεξάνδρου, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι αυτό που έχει γίνει τους τελευταίους 4 μήνες είναι μια τεράστια προσπάθεια της Κυβέρνησης να βρεθούν τρόποι για να μη λυθεί η σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία. «Ο κ. Αλεξάνδρου έχει επανειλημμένα δηλώσει από τον Ιανουάριο ότι είναι διατεθειμένος να εξαγοράσει τους άλλους μετόχους και να υποβάλει τις δέουσες αιτήσεις ούτως ώστε να αλλάξει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας», τόνισε.

«Εμείς είχαμε δηλώσει, νοουμένου ότι θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ένα νέο σχήμα, με σκοπό να μη χαθεί η σύμβαση», συνέχισε ο Αλέξης Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς από τότε ο κ. Αλεξάνδρου δεν έχει φέρει κανένα επίσημο έγγραφο προς το Υπουργείο ή οποιονδήποτε άλλον φορέα με το οποίο θα καθιστούσε επίσημη την πρόθεσή του».

Διαβάστε ακόμη