Η ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμφωνεί με τη δημιουργία επιτροπής για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Ωστόσο, είναι εκ διά μέτρου αντίθετη με τις προτάσεις των Ολλανδών. «Πρέπει να έχουμε μια δική μας αναπτυξιακή προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα αναπτύξει τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας και τα προϊόντα της που είναι μοναδικά, όχι να γίνει ένας τόπος όπως είναι η Μοζαμβίκη και η Καμπότζη που καλλιεργούν προϊόντα μαζικά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας σχολιάζοντας το σχέδιο των Ολλανδών της εταιρείας HVA, στην οποία είχε απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση, για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής ύστερα από τις καταστροφές του «Ντάνιελ».
Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι το σημείο αιχμής. Ο κ. Κουρέτας σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής για την παράδοση στην κυκλοφορία του μέρος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πως οι Ολλανδοί πρότειναν την εγκατάλειψή της σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, «στηριζόμενοι σε ξεπερασμένα στοιχεία». «Αν υπολογίσει κανείς ότι έχει μειωθεί κατά 500 χιλιάδες στρέμματα η καλλιεργήσιμη γη σε βαμβάκι και τώρα είναι 700.000 στρέμματα, το έλλειμμα δεν είναι 460 εκ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά πολύ λιγότερο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φύγει το βαμβάκι επειδή υπάρχει το έλλειμμα. Ας κάνουν το φράγμα της Σκοπιάς και του Μουζακίου», σημειώνει.
Άλλο ένα σημείο διαφωνίας είναι τα χρονοδιαγράμματα. «Οι Ολλανδοί τοποθετούν την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το 2039, ενώ εμείς θέλουμε να τελειώσουμε το 2028», σημείωσε. «Με την κυβέρνηση και τα επιτελεία του υπουργείου γίνονται συζητήσεις, οι βασικές διαφορές υπάρχουν με τους Ολλανδούς».
Πολλή συζήτηση έχει σηκώσει και το νομοσχέδιο για τα ύδατα. Η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση τάχθηκε μαζί με τις προτάσεις των Ολλανδών εντάσσοντας τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων της Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του masterplan των Ολλανδών. Το νομοσχέδιο ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρέτας κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων ζήτησε την απόσυρσή του ώστε να γίνει ουσιαστική διαβούλευση.
Πάντως, όπως σχολίασε η Περιφέρεια δεν θα κάνει κινηματική πολιτική. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νομοσχέδιο. Θα ψηφιστεί και η Περιφέρεια θα το εκτιμήσει και θα προσπαθήσει μέσα από τον διάλογο να βρει μία κοινή γραμμή». Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί δηλαδή.