Το δρόμο για τη συνέχιση και ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Μαυροράχη, της μεγαλύτερης στη Βόρεια Ελλάδα, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ δικαίωσε τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ο οποίος είχε προσφύγει κατά αποφάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η ΕΑΑΔΗΣΥ είχε κάνει δεκτές τις προσφυγές με αποτέλεσμα να σταματήσει ο διαγωνισμός. Το ΣτΕ με την απόφαση Δ’ 396 / 2024 δικαίωσε τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι συνεχίζεται πλέον η διαγωνιστική διαδικασία με το δεύτερο στάδιο (Στάδιο Β. ΙΙ).

Σε ανακοίνωση του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται πως «το γεγονός αποδεικνύει ότι ο εν λόγω διαγωνισμός διεξάγεται με απόλυτη διαφάνεια, αμεροληψία και με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Μοναδικός σκοπός του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι η υλοποίηση έργων για την εξυπηρέτηση δημόσιων αναγκών, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Μαυροράχης, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ θα είναι η μεγαλύτερη της Βόρειας Ελλάδας και θα διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα εννέα δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και το σύνολο των στερεών αποβλήτων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, αλλά και του δήμου Παιονίας Κιλκίς. Το έργο πρώτον την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία θα διαχειρίζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα της Διαλογής στην Πηγή και τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, καθώς και δεύτερον την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού είχε επικρατήσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΙΤΑΝ.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης υποστηρίζει πως «μετά από αυτή τη μεγάλη δικαίωση του ΦΟΣΔΑ ΚΜ προχωράει το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων που αφενός προωθεί την κυκλική οικονομία, αφετέρου και κυρίως φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται διαχείριση των απορριμμάτων. Το κέρδος είναι για όλους, για το ΦΟΣΔΑ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Πολίτες, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οφείλουμε ως αιρετοί να προστατεύουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης. Αυτή η απόφαση δικαίωσης είναι μια δικαίωση στο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας που πράττει με γνώμονα το κοινό καλό και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές περιστάσεις».