Τη στιγμή που οι κατασκευαστές σπεύδουν να καταθέσουν αιτήματα στις υπηρεσίες δόμησης για να προλάβουν τις ανατροπές που μπορεί να φέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι δήμαρχοι Αττικής πατάνε φρένο στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να αποφασίσει για το αν είναι συνταγματική ή όχι η πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) με την οποία οι εργολάβοι οικοδομών μπορούν να έχουν μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά σε κτίρια με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, κ.λπ. Ήδη το Πέμπτο Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε πως το μπόνους είναι αντισυνταγματικό αλλά παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια λόγω της σοβαρότητάς του.
Η απόφαση του Πέμπτου Τμήματος έφερε βροχή αιτημάτων για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στους δήμους ώστε να προλάβουν κάποιοι να κτίσουν με το μπόνους ύψους και τετραγωνικών. Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, όπως συνέβη με χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επιδιώκουν να μπλοκάρουν την έκδοση νέων αδειών. Ήδη η δημοτική αρχή διαμηνύει πως θα εγκρίνει μόνο άδειες που δεν θα προβλέπουν το μπόνους. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν αυτές τις ημέρες και άλλοι δήμαρχοι σε Γλυφάδα, Παπάγου, κ.α. Σημειώνεται πως από το μπόνους είχαν εξαιρεθεί οι περιοχές Φιλοθέης, Ψυχικού και Εκάλης με το σκεπτικό πως ήταν κηπουπόλεις. Το ίδιο ευεργέτημα ζητούν τώρα και άλλες περιοχές επειδή και αυτές θεωρούνται κηπουπόλεις. Την αρχή είχε κάνει ο δήμος Αλίμου ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ με το επιχείρημα πως το μπόνους του ΝΟΚ επιτρέπει την τσιμεντοποίηση μεγάλων περιοχών αλλά και την κατασκευή πανύψηλων κτιρίων.
Οι δημοτικές αρχές σκληραίνουν τη στάση τους μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σύμφωνα με την οποία δεν έχουν το δικαίωμα να παγώσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών και πως κινούνται εκτός θεσμικού πλαισίου. Σε προχθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει πως «αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου».
«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
Οι δήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι να αξιοποιήσουν κάθε μέτρο για τη μη έγκριση των αδειών ακόμα και τις απανωτές προσφυγές στο ΣτΕ για κάθε άδεια που αξιοποιεί το μπόνους ύψους και τετραγωνικών. Το ΥΠΕΝ «έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:
- την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,
- την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,
- πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.
Η Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό, αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ. Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων».