Πολύ μεγάλο εκτιμάται ότι είναι το πακέτο έργων στο οποίο στοχεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία. Εκτός από τα έργα ύψους 3 δισ. ευρώ που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο της έκθεσης Expo 2027, οι ελληνικές επιχειρήσεις στοχεύουν και στα κονδύλια ανασυγκρότησης των Δυτικών Βαλκανίων, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προενταξιακής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιταχύνει τις χρηματοδοτικές ροές μέσω ποικίλων πηγών, όπως είναι το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων, τα Εργαλεία Προενταξιακής Βοήθειας (IPA III), το Νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο 2021-2027 περιλαμβάνει πακέτο χρηματοδότησης έως και 9 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, με δυνατότητα κινητοποίησης έως και 20 δισ. ευρώ επενδύσεων μέσω του Μηχανισμού Εγγυήσεων των Δυτικών Βαλκανίων. Λόγω μεγέθους της χώρας, το μεγαλύτερο μερίδιο των κονδυλίων, περίπου 45%, αφορά τη Σερβία. Στη γειτονική χώρα θα διοχετευθούν περί τα 9 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και μοχλευμένων κεφαλαίων μέσω επενδύσεων που θα διατεθούν στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου της Σερβίας με την ΕΕ και τα οποία η κυβέρνηση Βούτσιτς θέλει τώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο.

Περισσότερα στο powergame.gr