Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τεχνολογίας, οι μπαταρίες παραμένουν απαραίτητες σε σχεδόν κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Η χρήση τους θεωρείται δεδομένη στον μέσο καταναλωτή, παρά την περιορισμένη διάρκεια ζωής τους και το περιβαλλοντικό κόστος της απόρριψής τους. Αυτό ακριβώς υπόσχεται να αλλάξει η τεχνολογία της startup Ambient Photonics. Η εταιρεία ανέπτυξε μια νέα γενιά ηλιακών κυψελών που μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα χρειάζονται πλέον μπαταρίες. Αυτές οι ηλιακές κυψέλες ευαισθητοποιημένες με χρωστική ουσία είναι ικανές να τροφοδοτούν καθημερινά ηλεκτρονικά συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όπως τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια, αισθητήρες και ψηφιακές οθόνες – μειώνοντας δραματικά την ανάγκη αντικατάστασης μπαταριών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Η τεχνολογία πίσω από αυτές τις κυψέλες είναι εμπνευσμένη από ένα απλό πείραμα επιστήμης, αλλά η Ambient Photonics την έχει πάει πολύ παραπέρα. Το εργοστάσιό τους στο Scotts Valley της Καλιφόρνια χρησιμοποιεί μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για τη δημιουργία εξαιρετικά αποδοτικών ηλιακών κυψελών, που βασίζονται σε χρωστική ουσία επεξεργασμένη με ένα μοναδικό μοριακό μείγμα που συλλαμβάνει φωτόνια σε μια διαδικασία παρόμοια με τη φωτοσύνθεση. Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού, καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι παραδοσιακοί ηλιακοί συλλέκτες δεν θα λειτουργούσαν.
Μια από τις πιο προβεβλημένες και σημαντικές συνεργασίες της εταιρείας είναι με τη Lenovo, η οποία ενσωματώνει αυτές τις ηλιακές κυψέλες σε ένα νέο ασύρματο πληκτρολόγιο. Αν και η Lenovo δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αντικατάσταση μικρών μπαταριών λιθίου με βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθούν και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη νέα αυτή τεχνολογία. Μια ανάλυση κύκλου ζωής που ανέθεσε η Ambient Photonics διαπίστωσε ότι οι κυψέλες της εκπέμπουν 90% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά μονάδα ενέργειας σε σύγκριση με τις συμβατικές μπαταρίες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ενώ η παραγωγή των ηλιακών κυψελών μπορεί να απαιτεί πρόσθετα εξαρτήματα που αυξάνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο συνολικός αντίκτυπος εξακολουθεί να θεωρείται πολύ χαμηλότερος -ιδιαίτερα όταν συνυπολογίζεται η εφοδιαστική και η συντήρηση των μπαταριών, όπως η αντικατάσταση και η αποστολή.
Επιπλέον, οι ηλιακές κυψέλες της Ambient είναι τρεις φορές πιο αποδοτικές από τις ηλιακές κυψέλες που χρησιμοποιούνται στις αριθμομηχανές του 1980, διευρύνοντας το φάσμα των εφαρμογών τους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρές για να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες σε συσκευές υψηλής έντασης ενέργειας, όπως τα smartphones ή οι φορητοί υπολογιστές.
Η χρηματοδότηση
To θετικό είναι ότι η καινοτόμα αυτή τεχνολογία φαίνεται να έχει υποστηρικτές, με την Ambient Photonics να έχει συγκεντρώσει 61 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός σημαντικού γύρου χρηματοδότησης (Series A funding). Αυτή η χρηματοδότηση προέρχεται από επενδυτές που πιστεύουν στις δυνατότητες της εταιρείας και την υποστηρίζουν οικονομικά για να επεκταθεί. Επιπλέον, η εταιρεία έχει πάρει και 17,5 εκατομμύρια δολάρια με χρηματοδότηση χρέους, που σημαίνει ότι δανείστηκε χρήματα με αντάλλαγμα να τα επιστρέψει με τόκους στο μέλλον.
Με αυτά τα χρήματα, η Ambient Photonics σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή των ηλιακών κυψελών της και να τις φτάσει σε εκατομμύρια μονάδες το χρόνο μέχρι το 2026. Για την εταιρεία, το 2025 είναι το έτος που θεωρούν ότι θα πάρουν ώθηση και θα γίνουν πιο αναγνωρίσιμοι στην αγορά.
Καθώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα συνεχίζουν να αυξάνονται με δραματικό ρυθμό (ενδεικτικά, 62 εκατομμύρια τόνοι παρήχθησαν το 2022), η ανάγκη για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Η Ambient Photonics, με την επαναστατική τεχνολογία της, ανοίγει τον δρόμο για μια μια πιο καθαρή, μακροχρόνια και αποδοτική λύση που μπορεί να αναδιαμορφώσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Διαβάστε ακόμη