Η κινεζική CATL, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, παρουσίασε μια νέα κυψέλη μπαταρίας υψηλής χωρητικότητας 587 Ah, σχεδιασμένη για το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας TENER επόμενης γενιάς. Αυτό το στοιχείο διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα έως και 430 Wh/L, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια και ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με τα μικρότερα, παραδοσιακά στοιχεία.

Η κυψέλη μπαταρίας 587 Ah αποτελεί μέρος μιας ανταγωνιστικής κούρσας στη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας, με αρκετές κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της CATL, να στοχεύουν να θέσουν νέα πρότυπα για κυψέλες μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η νέα κυψέλη της CATL είναι παρόμοια με τα προϊόντα άλλων κατασκευαστών. Για παράδειγμα, η Gotion λάνσαρε πρόσφατα ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας κλίμακας κοινής ωφέλειας 7 MWh που χρησιμοποιεί κυψέλες μπαταρίας 587 Ah με την ίδια ενεργειακή πυκνότητα 430 Wh/L. Αυτά τα συστήματα μπορούν να αποθηκεύσουν σημαντικά ποσά ενέργειας και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, με τις κυψέλες της Gotion να προσφέρουν περισσότερους από 12.000 κύκλους φόρτισης και ημερολογιακή διάρκεια ζωής 25 ετών.

Μια άλλη εταιρεία, η Hithium, έχει ήδη δει ενδιαφέρον από ολοκληρωτές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που χρησιμοποιούν τις κυψέλες της των 587 Ah. Πιστεύει ότι οι κυψέλες αυτές θα αποτελέσουν ένα νέο βιομηχανικό πρότυπο για τα συστήματα με βάση το φωσφορικό λίθιο σιδήρου (LFP), τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας.

Το σύστημα TENER της CATL, το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά το 2024, περιλαμβάνει προϊόντα με χωρητικότητα 6,25 MW. Τα συστήματα αυτά υπόσχονται μηδενική υποβάθμιση κατά τα πρώτα πέντε χρόνια χρήσης, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς στην ανθεκτικότητα. Το προϊόν επόμενης γενιάς θα ενσωματώνει βιομιμητική τεχνολογία φιλμ SEI, η οποία μειώνει την απώλεια ενεργού λιθίου στη μπαταρία, οδηγώντας σε 48% αύξηση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης κατά τη διάρκεια ζωής της. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να αυξήσει την απόδοση της επένδυσης για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας κατά 2% έως 3%, καθιστώντας τα πιο οικονομικά βιώσιμα για χρήση σε μεγάλη κλίμακα.

Διαβάστε ακόμη