Ευκαιρίες ανάπτυξης στη γερμανική βιομηχανία ρομπότ θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη αναζωογόνηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει επίσης να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με τους δασμούς που υιοθέτησε πρόσφατα. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς δεδομένης της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, του υψηλού κόστους προσωπικού και των απαιτήσεων ποιότητας, η επαναβιομηχάνιση χωρίς σύγχρονο αυτοματισμό είναι αδιανόητη, δήλωσε ο Patrick Schwarzkopf, Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA Robotics + Automation, στην Handelsblatt. «Διαφορετικά δεν θα είσαι ανταγωνιστικός».

«Εάν δημιουργηθούν πολλά νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη βιομηχανία της ρομποτικής». Ωστόσο, ο κλάδος δεν θέλει να δηλώσει μεγάλη άνοδο. Οι ειδικοί έχουν από καιρό αναγνωρίσει τις καλές δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αυτοματισμού των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Grand View Research προέβλεψαν ότι η αγορά τεχνολογίας βιομηχανικού αυτοματισμού στις ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 10% ετησίως στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030.

Όμως η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από το τελωνειακό χάος. «Η ακανόνιστη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης είναι δηλητήριο για τις επενδύσεις», λέει ο Schwarzkopf. Ο Τραμπ ανέστειλε εν μέρει τους δασμούς, τους οποίους χρησιμοποιεί και ως μέσο πίεσης – αλλά μόνο για 90 ημέρες.

Δεδομένου ότι είναι εντελώς ασαφές εάν οι δασμοί θα παραμείνουν ή είναι απλώς θέμα διαπραγμάτευσης, πολλές εταιρείες διστάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Schwarzkopf. Πριν από τις εκλογές, πολλές εταιρείες ήταν στην αρχή. «Αλλά τώρα η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη».

Οι Γερμανοί πάροχοι αναμένουν απώλειες

Ο Πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ, είπε επίσης στο «Zeit» ότι η επενδυτική θεωρία αναφέρει: «Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της αναμονής».

Οι εταιρείες συγκρατούν επί του παρόντος τις επενδύσεις τους. Βραχυπρόθεσμα, επομένως, δεν θα υπάρξει επενδυτική έκρηξη. «Και αμφιβάλλω επίσης ότι θα έρθει μακροπρόθεσμα».

Ο κλάδος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια νέα ώθηση, σύμφωνα με την Handelsblatt. Πέρυσι, τα έσοδα των Γερμανών κατασκευαστών από τη ρομποτική, τα συστήματα συναρμολόγησης και την επεξεργασία εικόνας μειώθηκαν κατά 6% στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόγνωση είναι ακόμη πιο ζοφερή.

Φέτος, ο κλάδος προετοιμάζεται για περαιτέρω πτώση 9% στα 13,8 δισ. ευρώ. «Η ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη αποδυναμώνεται και μαζί με αυτήν μειώνεται η προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν», δήλωσε ο συνεργάτης της EY Parthenon και ειδικός στον κλάδο, Johannes Zuberer.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, η VDMA Robotics + Automation διατηρεί προς το παρόν την αρνητική της προοπτική για το 2025, παρά την ελπίδα για νέα εργοστάσια. «Δεν βλέπουμε ακόμη καμία ώθηση στις εισερχόμενες παραγγελίες», δήλωσε ο Schwarzkopf. Ακόμη και αν υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντικατοπτριστεί αυτό στα στοιχεία.

Όσον αφορά τον αυτοματισμό, υπάρχουν επίσης πολλά να καλύψουν τη διαφορά στα υπάρχοντα εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης βιομηχανίας IFR, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόσφατα η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ρομποτικής πίσω από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, όσον αφορά την πυκνότητα των ρομπότ, οι ΗΠΑ κατατάσσονται μόνο στην ενδέκατη θέση παγκοσμίως, με 295 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Στη Νότια Κορέα υπάρχουν περισσότερα από 1000.

Εάν τα ρομπότ εγκαθίστανται τώρα και σε νέα εργοστάσια, προκύπτει ένα άλλο πρόβλημα: σχεδόν κανένα ρομπότ δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Επομένως, αυτά θα πρέπει να εισαχθούν. «Θα πρέπει πραγματικά να εξαιρεθούν από τους δασμούς», λέει ο Schwarzkopf.

Επιπλέον, σε πολλές βιομηχανίες, ακόμη και ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοματισμού δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ. Πάρτε για παράδειγμα τη βιομηχανία αθλητικών ειδών: οι κατασκευαστές έχουν αυτήν τη στιγμή τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών παπουτσιών τους να κατασκευάζονται στην Ασία.

Η Nike εισάγει και τα αθλητικά της παπούτσια

Αυτό συμβαίνει γιατί φθηνά μοντέλα δεν μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες με ανταγωνιστικό κόστος, ακόμη και με υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

Οι τιμές στα καταστήματα θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Επιπλέον, το οικοσύστημα στερείται προμηθευτών.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η Adidas: Η εισηγμένη στο DAX εταιρεία έχει μόνο μια μικρή μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη, στο Scheinfeld της Φραγκονίας. Κάθε μέρα, με μόνο 15 εργαζόμενους ανά βάρδια, παράγονται εδώ περίπου 2.500 ζευγάρια ποδοσφαιρικά παπούτσια, κυρίως το Copa Mundial. Με αυτόν τον τρόπο, η Adidas διατηρεί τη δική της τεχνογνωσία για την κατασκευή και την ανάπτυξη.

«Το τρένο έφυγε από τον σταθμό· κανείς δεν θα ανοίξει πια μονάδα παραγωγής παπουτσιών στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ», λέει ο Klaus Jost, ειδικός στον κλάδο και πρώην πρόεδρος της ένωσης λιανοπωλητών αθλητικών Intersport International. Συνεπώς, η δασμολογική πολιτική του Τραμπ βλάπτει σχεδόν όλους τους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ηγέτη στην παγκόσμια αγορά Nike, που εδρεύει στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA Schwarzkopf συμφωνεί: «Δεν νομίζω ότι η Nike θα παράγει παπούτσια στις ΗΠΑ». Εάν παραμείνουν οι υψηλοί δασμοί, «κάποια στιγμή δεν θα μπορείτε να αγοράσετε πλέον προσιτά παπούτσια στις ΗΠΑ». Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει ενδιαφέρουσα για τη βιομηχανία αυτοματισμού και ρομποτικής απλώς και μόνο λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων της.

Ωστόσο, ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής που δημιουργείται στο εσωτερικό. Εξάλλου, η BMW, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εξάγει πολλά αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη – τα οποία απειλούνται τώρα με υψηλότερους δασμούς. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις-πλαίσιο θα πρέπει να είναι κατάλληλες.

«Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την ανταγωνιστικότητά της, και η Γερμανία ειδικότερα». Αυτό κυμαίνεται από επενδυτικές συνθήκες έως καλύτερες επιλογές χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις, σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη