Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου (το οποίο είναι βασικό συστατικό του κοινού αλατιού), που επί μακρόν θεωρούνταν θεωρητική εναλλακτική λύση για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αναδεικνύονται τώρα σε βιώσιμη τεχνολογία εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για αποθήκευση ενέργειας και αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Natron Energy Inc. με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγείται αυτής της κίνησης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τη διδακτορική έρευνα του Colin Wessells και είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που παράγει μαζικά μπαταρίες ιόντων νατρίου. Το εργοστάσιό της στο Holland του Michigan άνοιξε το 2024 και πρόκειται να φτάσει σε ετήσια δυναμικότητα 600 μεγαβάτ μέχρι το τέλος του 2025, με σχέδια για μια πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Πιο φθηνές οι μπαταρίες νατρίου

Αυτές οι μπαταρίες είναι φθηνότερες στην παραγωγή και λιγότερο εύφλεκτες από τις αντίστοιχες μπαταρίες ιόντων λιθίου, αν και έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, που σημαίνει ότι αποθηκεύουν λιγότερη ενέργεια στον ίδιο χώρο. Ενώ αυτό τις καθιστά ακατάλληλες για εφαρμογές με περιορισμένο χώρο, όπως τα smartphones και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), είναι ιδανικές για βιομηχανικές χρήσεις, όπως τα data centers, όπου ο όγκος και το βάρος είναι λιγότερο κρίσιμα. Η ικανότητά τους να αποφορτίζουν την ενέργεια πολύ γρήγορα – σε διάστημα μόλις δύο λεπτών – τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για εφεδρική τροφοδοσία κατά τη διάρκεια διακοπών.

Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου κερδίζουν έδαφος λόγω διαφόρων παραγόντων. Η αβεβαιότητα γύρω από τις προμήθειες λιθίου, ιδίως καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη διύλιση και την παραγωγή του, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για εναλλακτικά υλικά. Οι μπαταρίες νατρίου χρησιμοποιούν συνήθως σκληρό άνθρακα αντί για γραφίτη, παρακάμπτοντας τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την πυρασφάλεια των μπαταριών λιθίου ενισχύουν την ελκυστικότητα των μπαταριών ιόντων νατρίου, καθώς μπορούν να αποθηκεύονται χωρίς φόρτιση, μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Η Κίνα επενδύει επίσης στην τεχνολογία νατρίου. Εταιρείες όπως η CATL και η BYD διερευνούν μπαταρίες νατρίου για την αποθήκευση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στοχεύοντας σε αγορές ευαίσθητες στο κόστος. Για παράδειγμα, στην Κίνα παράγονται ήδη ηλεκτροκίνητα EVs με νάτριο, με μοντέλα που κοστίζουν μόλις 7.000 δολάρια.

Αν και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι απίθανο να αντικαταστήσουν πλήρως τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αναμένεται να αποτελέσουν το 15% της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2035, από μόλις 1% σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέλλον θα περιλαμβάνει πιθανότατα ένα ποικίλο μείγμα χημικών ουσιών μπαταριών προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες εφαρμογές, με το νάτριο να παίζει σημαντικό ρόλο σε σταθερές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη