Το 2024 αναμένεται να σηματοδοτήσει την κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια, ενώ στη συνέχεια, προβλέπεται να ακολουθήσει μια μακροχρόνια τάση μείωσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση New Energy Outlook του BloombergNEF. Ωστόσο, η αναμενόμενη αυτή μείωση θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία λόγω της ταχείας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της επέκτασης των data centers – ιδίως εκείνων που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατακόρυφα σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της AI και του αυξανόμενου αριθμού των κέντρων δεδομένων. Αν και περισσότερο από το ήμισυ της δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται έως το 2035 για την κάλυψη αυτής της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις αποθήκευσης, σχεδόν τα δύο τρίτα της πρόσθετης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθούν να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η δυνατότητα των data centers να παρατείνουν τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Το BNEF προβλέπει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων θα υπερτριπλασιαστεί έως το 2035 και η αύξηση αυτή αναδιαμορφώνει τις αγορές ενέργειας, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν το 3,5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ – ποσοστό που αναμένεται να ανέλθει στο 8,6% έως το 2035. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση, οι εταιρείες τεχνολογίας εξασφαλίζουν παροχή ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο. Ορισμένες έχουν στραφεί στην πυρηνική ενέργεια, ενώ άλλες θεωρούν το φυσικό αέριο ως την πιο άμεσα προσβάσιμη επιλογή.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης. Η Amazon.com Inc. ηγείται ως ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων, με σχεδόν 3 γιγαβάτ δυναμικότητας και επιπλέον 12 γιγαβάτ στο στάδιο της ανάπτυξης. Ακολουθούν η Microsoft Corp., η Meta Platforms Inc. και η Google της Alphabet Inc. Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στην ανάπτυξη σημαντικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI), με την περισσότερη εκπαίδευση AI μεγάλης κλίμακας να πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.

Παρά την προβλεπόμενη μείωση των εκπομπών κατά 13% έως το 2035, το BNEF εκτιμά ότι οι σωρευτικές παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι κατά 3,5 γιγατόνους υψηλότερες κατά την επόμενη δεκαετία λόγω των υπολογιστών που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα – ποσότητα που ισοδυναμεί με το 10% των σημερινών συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές αυτής της αύξησης.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα φθάσει τους 2,6C μέχρι το 2100, αν και τώρα είναι «πολύ κοντά στο να διολισθήσει σε ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στους 2,7C», έγραψαν οι αναλυτές. Η μοντελοποίηση βασίζεται στο «σενάριο οικονομικής μετάβασης» του BNEF, το οποίο μοντελοποιεί τις αλλαγές στις τιμές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά περιλαμβάνει στις υποθέσεις του μόνο τις σημερινές πολιτικές και όχι νέες.

Αν και τα data centers ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες για την αγορά, το πού θα κινηθεί τελικά η ζήτηση παραμένει αβέβαιο. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ ενίσχυσε την ανάπτυξή τους με έργα όπως το Stargate και στήριξε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να «τρέξει» η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια στιγμή όμως, εταιρείες όπως η Microsoft πατούν φρένο, αναθεωρώντας τα σχέδιά τους για επέκταση. Το μέλλον του κλάδου δείχνει πολλά υποσχόμενο — αλλά και απρόβλεπτο.

Διαβάστε ακόμη