Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 66%, φτάνοντας τις 113 TWh έως το 2030, λόγω της επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του την Πέμπτη. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οργανισμού, η εγκατεστημένη ισχύς των data centers στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11 GW έως το 2030, φτάνοντας συνολικά τα 27 GW. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data centers προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας περίπου τις 946 TWh έως το 2030 -αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στη σημερινή συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν «με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο» αυτής της προβλεπόμενης αύξησης, με υπερδιπλασιασμό της κατανάλωσης στις 426 TWh έως το 2030, ενώ η κατανάλωση ενέργειας από τα κινεζικά data centres σχεδόν θα τριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 277 TWh την ίδια χρονιά.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Montel, η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων σε data centers «εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα των ηλεκτρικών συστημάτων να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση με έγκαιρο, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο», εν μέσω εκτίναξης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για άλλες χρήσεις και καθυστερήσεων στις συνδέσεις με το δίκτυο. Η Ιρλανδία έχει αναστείλει την έκδοση νέων αδειών σύνδεσης για data centers έως το 2030, ενώ ανάλογα έργα στη Γερμανία αντιμετωπίζουν αναμονή έως και επτά χρόνια για σύνδεση στο δίκτυο. Αντίστοιχα, τα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει συνήθως να περιμένουν 5-7 χρόνια, στην Ισπανία 3-5 χρόνια και στην Ιταλία κάτω από τρία χρόνια.

Στην Ευρώπη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με το συνολικό τους μερίδιο να φτάνει το 85% έως το 2030. Το περασμένο έτος, τα data centers αντιπροσώπευαν περίπου το 2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει «τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο παράγεται, διανέμεται και καταναλώνεται η ενέργεια», ιδίως στη «διαχείριση της πολυπλοκότητας ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο», αναφέρει η έκθεση.

Οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα

Όπως έχει γράψει το energygame.gr, η γεωστρατηγική της θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια και ισχυρά δίκτυα οπτικών ινών έχει καταστήσει την χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις σε data centers. Οι περισσότερες επενδύσεις σε data centers που έχουν ανακοινωθεί βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές. Η επόμενη πενταετία χαρακτηρίζεται ως καθοριστική.

Σημαντική καμπή στις εξελίξεις του τομέα των κέντρων δεδομένων αποτέλεσε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty το 2020. Ξεκινώντας από τα δύο πρώτα data centers, Athens 1 και Athens 2, που κατασκευάστηκαν από τη Lamda Hellix (πριν από την εξαγορά της), η Digital Realty έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, λειτουργώντας σήμερα το Athens 3, με συνολική ισχύ 9 MW. Μέσα στο 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 7,8 MW με τη λειτουργία του Athens 4 και του Heraklion 1 στην Κρήτη, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία πριν μερικές ημέρες, επενδύοντας συνολικά 120 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά τα data centers για τους ενεργειακούς ομίλους. Η ΔΕH, σε συνεργασία με την EDGNEX Data Centers του Ομίλου DAMAC, προχωρά στη δημιουργία της κοινοπραξίας Data In Scale, με στόχο την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου data center στα Σπάτα. Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αφορά εγκαταστάσεις ισχύος 12,5 MW, με δυνατότητα επέκτασης στα 25 MW. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Πέραν αυτού, η ΔΕΗ πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός mega data center στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 300 MW σε πρώτη φάση, με δυνατότητα αναβάθμισης σε δεύτερο χρόνο σε…giga data center ισχύος 1 GW εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για ραγδαία ζήτηση για data centers στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Η Microsoft, όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2020 την κατασκευή και λειτουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, στην περιοχή των Σπάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση κατασκευής τα δύο πρώτα από αυτά, με προϋπολογισμό κατασκευής 79,6 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2024, η Microsoft Operations 4733 Hellas υπέγραψε σύμβαση με την κοινοπραξία Renco – Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) για την κατασκευή του «ATH04 Data Center Construction».

Παράλληλα, πριν μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού, η τελετή θεμελίωσης του πρώτου κέντρου δεδομένων της Data4 στην Παιανία, με την ολοκλήρωσή του να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2027. Η γαλλική Data4 Group, που δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία, εισήλθε διακριτικά στην ελληνική αγορά, δεσμευόμενη να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων.

Στην ελληνική αγορά, τέλος, έχει εισέλθει δυναμικά και το επενδυτικό σχήμα της Dromeus Capital και της PIMCO, μέσω της Apto Partners, η οποία αποτελεί το «όχημα» της PIMCO στον τομέα των data centers. Στο πλαίσιο επένδυσης που σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, η Apto έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός νέου κέντρου δεδομένων στην περιοχή των Σπάτων, στην Αττική. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την Apto, πάροχο κέντρων δεδομένων, και τη Dromeus Capital Group, εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με εξειδίκευση στο real estate και τις ψηφιακές υποδομές, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη