Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Ενέργεια και τεχνητή νοημοσύνη», η οποία εξετάζει τον σημαντικό αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον τομέα της ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες για μείωση του κόστους, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μείωση των εκπομπών.

Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, φθάνοντας περίπου τις 945 τεραβατώρες (TWh), δηλαδή λίγο περισσότερο από τη συνολική τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης, με την κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων βελτιστοποιημένης τεχνητής νοημοσύνης να αναμένεται να υπερτετραπλασιαστεί έως το 2030. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ενέργειας από κέντρα δεδομένων πρόκειται να αντιπροσωπεύσει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από σήμερα έως το 2030.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό της ενεργειακής ζήτησης, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες. Σε αυτές τις οικονομίες, τα κέντρα δεδομένων προβλέπεται να συμβάλουν σε πάνω από το 20% της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, αναζωογονώντας την ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας μετά από χρόνια στασιμότητας ή μείωσης. Για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, η έκθεση προβλέπει μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο λόγω της ανταγωνιστικότητας του κόστους τους και της διαθεσιμότητάς τους σε βασικές αγορές.

Ενώ η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες εκπομπές, η έκθεση υποδεικνύει ότι η ευρεία υιοθέτηση της AI θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτές τις εκπομπές μέσω τεχνολογικών εξελίξεων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της AI στην επιστημονική ανακάλυψη θα μπορούσε να επιταχύνει την καινοτομία στις ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες.

Ωστόσο, η έκθεση εντοπίζει επίσης σημαντικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας υιοθέτησης της AI, της αποτελεσματικότητάς της και των πιθανών σημείων συμφόρησης στον τομέα της ενέργειας. Ο IEA τονίζει την ανάγκη οι χώρες να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των κέντρων δεδομένων και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των τομέων της τεχνολογίας, της ενέργειας και της πολιτικής για να αξιοποιήσουν το δυναμικό της AI στην ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε ακόμη