Η Greenpeace ανέφερε μια δραματική αύξηση των εκπομπών που συνδέονται με την παραγωγή τσιπ (ημιαγωγών) για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) το 2024, με τις εκπομπές να αυξάνονται περισσότερο από τέσσερις φορές. Αυτή η αύξηση των εκπομπών, η οποία αποτελεί βασική συνιστώσα του αποτυπώματος άνθρακα της τεχνητής νοημοσύνης, συνδέεται με την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ που χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες AI, όπως αυτά που παράγονται από εταιρείες όπως η Nvidia Corp., η Microsoft Corp., η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η SK Hynix Inc., η Samsung Electronics Co. και η Micron Technology Inc.

Μεγάλο μέρος της κατασκευής ημιαγωγών πραγματοποιείται στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπου τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας σημαντικά στις εκπομπές των εν λόγω προϊόντων. Τα ευρήματα της Greenpeace υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης υπονομεύει τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τεχνολογικό τομέα, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων επενδυτών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, παρά τις βραχυπρόθεσμες εκπομπές που δημιουργεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Οι αυξημένες εκπομπές αποδίδονται κυρίως στην αύξηση των δραστηριοτήτων παραγωγής τσιπ στην Ιαπωνία, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση της έντασης των εκπομπών. Η Ταϊβάν, για παράδειγμα, παράγει περισσότερο από το 83% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για το 68,6% και το 58,5% των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια, αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή τσιπ AI προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μη ανανεώσιμες πηγές, επιδεινώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα των τεχνολογιών AI.

Η Greenpeace προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ασίας, ιδίως της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν, να επισπεύσουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κατασκευαστών τσιπ σε ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι αντί να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, ορισμένες χώρες διευρύνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα σχεδιάζει την κατασκευή τεσσάρων γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κοντά σε εργοστάσια τσιπ.

Σε απάντηση, εταιρείες όπως η Nvidia αντιμετωπίζουν τις εκπομπές τους Scope 3, προτρέποντας τους προμηθευτές τους να υιοθετήσουν επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών, ενώ η TSMC έχει τονίσει τη δέσμευσή της για την κατασκευή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, υποστηρίζοντας μειώσεις των εκπομπών ανά μονάδα το 2024. Ωστόσο, άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia και της Microsoft, δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τα ευρήματα της Greenpeace.

Διαβάστε ακόμη