Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει εντοπίσει 16 δυνητικές τοποθεσίες σε εκτάσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας (DOE), όπου μπορούν να αναπτυχθούν data centers και σταθμοί παραγωγής ενέργειας που υποστηρίζουν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Η ραγδαία ανάπτυξη της AI οδηγεί στην πρώτη έκρηξη της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες, στέλνοντας τους Big Tech και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να προσπαθούν να κατασκευάσουν νέα κέντρα δεδομένων και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Το DOE δήλωσε ότι οι πιθανές τοποθεσίες είναι κατάλληλες για ταχεία κατασκευή κέντρων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής υποδομής που υπάρχει στο χώρο, με τη δυνατότητα ταχείας αδειοδότησης για νέα παραγωγή ενέργειας, όπως πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα επιταχυνόταν η πυρηνική ενέργεια, η οποία ρυθμίζεται από την ανεξάρτητη Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.
«Ο παγκόσμιος αγώνας για την κυριαρχία της AI είναι το επόμενο σχέδιο Μανχάταν, και με την ηγεσία του προέδρου Τραμπ και την καινοτομία των εθνικών μας εργαστηρίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και θα κερδίσουν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ, αναφερόμενος στο μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του πρώτου πυρηνικού όπλου στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το DOE είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές γης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι 16 τοποθεσίες περιλαμβάνουν το Εθνικό Εργαστήριο του Idaho και εγκαταστάσεις στο Paducah του Kentucky και στο Portsmouth του Ohio, οι οποίες παρήγαγαν εμπλουτισμένο ουράνιο για πυρηνικά όπλα και εμπορικούς αντιδραστήρες.
Το DOE δήλωσε ότι υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε εντοπίσει περιοχές σε πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, της Νεβάδα και της Νότιας Καρολίνας, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να φιλοξενήσουν έργα καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, της αιολικής και της πυρηνικής ενέργειας.
Αυτή η γη του DOE έπρεπε να καθαριστεί αφού είχε μολυνθεί από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και άλλες εργασίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Το DOE ενθαρρύνει τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ζητώντας τη συμβολή των κατασκευαστών κέντρων δεδομένων, των κατασκευαστών ενέργειας και του κοινού. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η κατασκευή υποδομών ΤΝ ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν έως τα τέλη του 2027.
Διαβάστε ακόμη