Η εποχή στην οποία οι εταιρείες ενέργειας θα μπορούν να προσφέρουν και πακέτα τηλεπικοινωνίας έχει φτάσει. Στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μας οι ενεργειακοί πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας αλλά και internet. Αυτές οι υπηρεσίες θα έρθουν να «κουμπώσουν» στο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη προσφέρουν πάροχοι ενέργειας και σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ η οποία με την εξαγορά της «Κωτσόβολος» δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του ομίλου να αξιοποιήσουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και να προμηθευτούν ενεργειακά προϊόντα για το σπίτι τους. Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ FiberGrid, έχει ήδη περάσει στην εποχή που μπορεί να διαθέσει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες Fiber-To-The-Home (FTTH), αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής εμπορίας.

Η επένδυση του έργου εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι η εξασφάλιση υπερυψηλής ευρυζωνικότητας. Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα για το 2024, ανακοίνωσε πως μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο το δίκτυο Fiber-To-TheHome είχε φτάσει σε 650.000 νοικοκυριά, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 360% σε σύγκριση με το 2023. Ο στόχος για το 2025 είναι να φτάσει σε 1,5 εκατ. Παράλληλα, η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει το νέο δίκτυο είτε μέσω χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps, είτε με τη διάθεση dark fiber. Η στρατηγική της ΔΕΗ περιλαμβάνει και την εμπορική διάθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Περισσότερα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Data centers και τεχνητή νοημοσύνη

Η στρατηγική αυτή «κουμπώνει» με την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει και σε επενδύσεις που δεν συνδέονται μόνο με την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η «είσοδος» της εταιρείας και σε άλλες δραστηριότητες, όπως τα data centers. Ήδη ο όμιλος έχει ανακοινώσει τη συνεργασία του με την εταιρία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την κατασκευή data center ισχύος 12,5 ΜW, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία κορμός του οποίου θα είναι η κατασκευή ενός mega data center ισχύος 300 MW. Στο ίδιο πλαίσιο της στρατηγικής που ξεδιπλώνει η ΔΕΗ συγκαταλέγεται και η συμμετοχή στον East to Med Data Corridor (EMC), ενός διεθνούς καλωδίου που θα μεταφέρει δεδομένα από την Ανατολή στην Ευρώπη.

Η είσοδος της Volton στις τηλεπικοινωνίες

Σάρκα και οστά πήρε πρόσφατα και το σχέδιο της Volton, για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες μέσω της Orizon. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις είναι καρπός ενός σχεδίου που επεξεργαζόταν η εταιρεία αρκετούς μήνες με στόχο την προσφορά, εκτός από προγράμματα ενέργειας, και τηλεπικοινωνίας. Η Orizon προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα προγράμματα συμβολαίου, δωρεάν τη δυνατότητα Data Rollover, που επιτρέπει τη μεταφορά στον επόμενο μήνα των δεδομένων που δεν καταναλώθηκαν, ενώ παράλληλα, παρέχει πλήρη έλεγχο κόστους με την υπηρεσία Data Protect. Να σημειωθεί πως η Volton διαθέτει και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύς των έργων που ήδη λειτουργούν, αλλά και αυτών που είναι στη διαδικασία εγκατάστασης να φτάνει στα 22MW. Σύντομα δε, ξεκινά η εγκατάσταση ενός νέου πάρκου ισχύος 10MW με την λειτουργία του οποίου η συνολική ισχύς θα ανέβει στα 32MW.

Διαβάστε ακόμη