Οι ασφαλιστές ποντάρουν σε μια σειρά νέων τεχνικών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την καλύτερη πρόβλεψη των αυξανόμενων ζημιών από τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές μέχρι τους τυφώνες και τις πλημμύρες.

Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη του έτους, οι φυσικές καταστροφές προκαλούν ήδη μεγάλες οικονομικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων πυρκαγιών στο Λος Άντζελες, ενός κυκλώνα που πλήττει την οικονομία στην Αυστραλία, πλημμυρών στην Τζακάρτα, μιας γιγαντιαίας καταιγίδας που άφησε δεκάδες νεκρούς στις ΗΠΑ, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται αυτή την περίοδο στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του μεσίτη Gallagher Re, οι ετήσιες ασφαλισμένες απώλειες από καταστροφές ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν γίνει «το νέο φυσιολογικό».

Ενώ τα παραδοσιακά μοντέλα εφαρμόζουν πολύπλοκη φυσική και περίπλοκες προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να εκτιμήσουν την πιθανότητα μελλοντικών ζημιών, τα αποτελέσματα συχνά μπορεί να μην επαρκούν. Τα μοντέλα πλημμυρών που έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση του ίδιου κινδύνου έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Τα μοντέλα πυρκαγιών δυσκολεύονται να υπολογίσουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των μεταβλητών που παίζουν ρόλο – από τον ρόλο της ανθρώπινης παρέμβασης μέχρι την πιθανή πορεία πτήσης μιας σπίθας που μεταφέρεται από τον άνεμο.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η AI. Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εκτίμηση του κινδύνου σε επίπεδο ιδιοκτησίας για τις καιρικές καταστροφές.

Μόλις ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευτεί στο τι πρέπει να αναζητήσει, γίνεται μέρος μιας διαδικασίας μοντελοποίησης που επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων από εναέριες και δορυφορικές εικόνες για να δημιουργήσει μια φυσική αξιολόγηση μιας μεμονωμένης ιδιοκτησίας, μετατρέποντάς την τελικά σε μια έκθεση κινδύνου. Είναι το σπίτι από τούβλα ή ξύλο; Υπάρχουν πευκοβελόνες στις υδρορροές, καθιστώντας την ανάφλεξη πιο πιθανή;

Οι άνθρωποι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εκτελέσουν ένα τόσο λεπτομερές μοντέλο και ανάλυση, ειδικά αν ένα χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει χιλιάδες ή εκατομμύρια σπίτια. Η AI έχει γίνει πλέον ανεκτίμητη για τους ασφαλιστές που επιδιώκουν να τιμολογήσουν τον κίνδυνο, να καθορίσουν τα ασφάλιστρα και να έχουν αρκετά κεφάλαια για να πληρώσουν τις απαιτήσεις από τις χειρότερες ζημίες από καταστροφές.

«Οι απώλειες από τον καιρό και τις καταστροφές τρέχουν μπροστά από την ικανότητα διαχείρισής τους και πολλοί ασφαλιστές δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους επειδή δεν έχουν τις σωστές τιμές», δήλωσε ο Jay Guin, επικεφαλής έρευνας της ομάδας λύσεων ακραίων γεγονότων της Verisk, μιας εταιρείας μοντελοποίησης καταστροφών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. «Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εξίσωση».

Η Zurich Insurance Group AG, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί λογισμικό μοντελοποίησης κινδύνου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση του κινδύνου καταστροφών και συχνά το προσαρμόζει για τους δικούς της σκοπούς.

Η ζήτηση για λεπτομερή δεδομένα έχει ωθήσει τους φορείς μοντελοποίησης κινδύνων να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην AI. Το μοντέλο πυρκαγιών της Verisk διαθέτει τα συνήθη συστατικά, όπως η ταχύτητα του ανέμου, η ανάπτυξη της βλάστησης και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η εταιρεία λέει ότι προσφέρει επίσης στους πελάτες της ένα επιπλέον στρώμα δεδομένων: μια ανάλυση σπιτιών με βάση την AI, χρησιμοποιώντας εικόνες που λαμβάνονται από δορυφόρους και αεροσκάφη χαμηλής πτήσης.

Η ανταγωνίστριά της, η Moody’s Insurance Solutions, ακολουθεί παρόμοιο δρόμο. Πρόσφατα εξαγόρασε την CAPE Analytics, η οποία επίσης χρησιμοποιεί τεχνικές AI για να παρέχει «άμεσες πληροφορίες κινδύνου σε επίπεδο μεμονωμένης διεύθυνσης».

Οι ειδικοί σε θέματα κινδύνου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την AI για να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση: τη μοντελοποίηση χαλαζοπτώσεων, καταιγίδων και ανεμοστρόβιλων, συλλογικά γνωστών ως σοβαρές συγκινησιακές καταιγίδες ή SCS. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένες απώλειες από γεγονότα SCS ανέρχονται σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, σύμφωνα με την Aon Plc.

Διαβάστε ακόμη