Πτώση 23% είχαν οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη το 2024, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη μείωση αυτή να σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση της μετάβασης από τους λέβητες αερίου σε καθαρότερες λύσεις θέρμανσης. Η ζήτηση για αντλίες θερμότητας, οι οποίες χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με τα ψυγεία για τη θέρμανση των κατοικιών, είχε εκτοξευθεί το 2022 και το 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, το 2024, η κατάσταση αντιστράφηκε, με τις πωλήσεις να μειώνονται ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία. Ειδικότερα, το Βέλγιο και η Γερμανία σημείωσαν πτώση σχεδόν 50%, ενώ η Γαλλία σημείωσε πτώση 39%.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτή την πτωτική τάση ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά 63%, σύμφωνα με τους The Guardian. Παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, η συνολική ευρωπαϊκή αγορά είδε σημαντική μείωση των εγκαταστάσεων, με μόνο δύο εκατομμύρια αντλίες θερμότητας να πωλούνται το 2024, επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2021. Οι ειδικοί εξεπλάγησαν από την πτώση, καθώς η ενεργειακή κρίση, που τροφοδοτείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, απέχει πολύ από το να λάβει τέλος. Ο Jess Ralston από το Energy and Climate Intelligence Unit εξέφρασε την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι η επιβράδυνση της υιοθέτησης αντλιών θερμότητας θα μπορούσε να επιδεινώσει τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και να οδηγήσει σε πιο ευμετάβλητες τιμές φυσικού αερίου και οικιακούς λογαριασμούς.

Πού οφείλεται η πώληση των αντλιών θερμότητας

Η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, οι αλλαγές στα κυβερνητικά καθεστώτα στήριξης και η υποτονική οικονομία, η οποία οδήγησε σε λιγότερες συνολικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Ο Paul Kenny, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας (EHPA), επεσήμανε ότι η ισχυρή αύξηση το 2022 και το 2023 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά δεν είχε σταθερή μακροπρόθεσμη πολιτική στήριξη. Τόνισε ότι, δεδομένης της κατάστασης της ενεργειακής ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να είχαν ενεργήσει πιο αποφασιστικά.

Οι επιπτώσεις

Η ύφεση αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο των αντλιών θερμότητας. Οι κατασκευαστές που είχαν επενδύσει πολλά στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μετά τον πόλεμο έχουν τώρα πολλά αδρανή εργοστάσια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA) εκτιμά ότι έχουν χαθεί περίπου 4.000 θέσεις εργασίας και άλλοι 6.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μειωμένες ώρες εργασίας ή άλλες δυσκολίες. Τώρα, η EHPA προτρέπει την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις να καταστήσουν τις αντλίες θερμότητας προτεραιότητα στις μελλοντικές κλιματικές και βιομηχανικές πολιτικές, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για να μειώσει η Ευρώπη την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και άλλες ξένες πηγές.

Διαβάστε ακόμη