Ελβετοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο μπαταρία που χρησιμοποιεί μύκητες για την παραγωγή ενέργειας, δημιουργώντας μια λύση για απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας είναι περιορισμένη. Η μπαταρία είναι 3D εκτυπωμένη και αποτελείται από κυτταρικά μυκητιακά στοιχεία που αναμιγνύονται με μελάνι για τη δημιουργία ηλεκτροδίων, τα οποία στη συνέχεια παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μπαταρίας είναι ότι είναι βιοδιασπώμενη, που σημαίνει ότι μόλις ολοκληρώσει τη λειτουργία της, μπορεί να διαλυθεί μόνη της χωρίς να προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά.

Πώς λειτουργεί η μπαταρία

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του euronews, η λειτουργία της μπαταρίας βασίζεται στη συνεργασία δύο τύπων μυκήτων: η «μαγιά» παράγει ηλεκτρόνια στην αρνητική πλευρά της μπαταρίας (ή αλλιώς τον ανόδιο), ενώ ο «μύκητας λευκού σήψης» στη θετική πλευρά (ή κάθοδος) παράγει ένα ένζυμο που επιτρέπει τη σύλληψη και μεταφορά αυτών των ηλεκτρονίων. Τα δύο αυτά είδη μύκητων τρέφονται με απλά σάκχαρα, τα οποία προστίθενται στην μπαταρία. Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της τεχνολογίας είναι ότι οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύονται σε ξηρή κατάσταση και να ενεργοποιούνται με την προσθήκη νερού και θρεπτικών συστατικών.

Ενώ οι μπαταρίες μύκητων δεν παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, είναι ιδανικές για εφαρμογές που απαιτούν μικρότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία αισθητήρων σε γεωργικές περιοχές ή σε απομακρυσμένα ερευνητικά κέντρα. Οι ερευνητές σκοπεύουν να βελτιώσουν την ισχύ της μπαταρίας και να την καταστήσουν πιο μακράς διάρκειας, ενώ εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης και άλλων τύπων μυκήτων που θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Η ανάπτυξη αυτών των μπαταριών εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση ερευνών για τη χρήση μυκήτων σε διάφορους τομείς, όπως για την παραγωγή υλικών για ρούχα και κτίρια, αλλά και για τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων κρέατος. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει βιώσιμες λύσεις σε πολλές τεχνολογίες του μέλλοντος, ιδίως όσον αφορά την αποθήκευση και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσφέροντας φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις που δεν προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι ερευνητές στα Ελβετικά Ομοσπονδιακά Εργαστήρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Empa), έκαναν την αρχή, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους επιστήμονες να ακολουθήσουν.

Διαβάστε ακόμη