Μια ματιά στον Διεθνή Πειραματικό Πυρηνικό Αντιδραστήρα (ITER), τη μεγαλύτερη συσκευή πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, η οποία στοχεύει να αναπαράγει την πηγή ενέργειας του Ήλιου, προσφέρει η Euronews Next. Η συσκευή βρίσκεται στην Προβηγκία της Γαλλίας και συγκεντρώνει επιστημονικά μυαλά από 35 χώρες, που εργάζονται για τη δημιουργία της πιο σύνθετης μηχανής που έχει σχεδιαστεί ποτέ.

Η επιστήμη πίσω από την πυρηνική σύντηξη

Η σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφροί πυρήνες ατόμων συγχωνεύονται σε έναν βαρύτερο, απελευθερώνοντας τεράστια ενέργεια. Στη Γη, το ITER επικεντρώνεται στην σύντηξη με μαγνητική παγίδευση. Ο θάλαμος τοκάμακ θερμαίνει μια μικρή ποσότητα δευτέριου και τριτίου στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, όπου τα σωματίδια τους συγχωνεύονται και παράγουν ενέργεια. Σε αντίθεση με τη πυρηνική διάσπαση, η σύντηξη παράγει πολύ λιγότερα ραδιοδραστικά απόβλητα και χρησιμοποιεί πιο ασφαλή καύσιμα.

Το ITER ξεκίνησε το 2006 και ενώνει μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η συσκευή των 23.000 τόνων, που σχεδιάστηκε για να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, δείχνει τη μοναδική διεθνή συνεργασία, ακόμη και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η κοινή αυτή «οραματιστική» προσέγγιση τονίζει το δυναμικό της πυρηνικής σύντηξης ως πηγή καθαρής και βιώσιμης ενέργειας.

Προκλήσεις και καθυστερήσεις

Αρχικά, ο στόχος του ITER ήταν να πραγματοποιήσει το πρώτο πλάσμα το 2025, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας της μηχανής, των επιπτώσεων του COVID-19 και προβλημάτων παραγωγής. Το κόστος αυξήθηκε από 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 25 δισεκατομμύρια. Οι προσαρμογές, όπως η παράλειψη των προκαταρκτικών δοκιμών πλάσματος, αποσκοπούν στο να κρατήσουν το στόχο της παραγωγής ενέργειας μέσω σύντηξης για το 2035.

Η υπόσχεση της σύντηξης για το μέλλον

Η πυρηνική σύντηξη προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τη διάσπαση, όπως μειωμένα ραδιοδραστικά απόβλητα και αυξημένη ασφάλεια. Αν και η πλήρης παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης βρίσκεται ακόμα μακριά, το δυναμικό της να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή ενισχύει τη σημασία της. Όπως αναφέρει ο Λάμπαν Κόμπλεντζ, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ITER, “Όσο πιο πολύ περιμένουμε τη σύντηξη, τόσο περισσότερο τη χρειαζόμαστε.”

Διαβάστε ακόμη