Τα ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη υπόσχονται αυξημένη απόδοση και χαμηλότερο κόστος από τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά πυριτίου, αλλά τα ζητήματα μακροπρόθεσμης σταθερότητας τα έχουν συγκρατήσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο reve, ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern ανακάλυψαν τώρα μια πιο ανθεκτική αντικατάσταση του στρώματος επικάλυψης με βάση το αμμώνιο που χρησιμοποιείται σήμερα, όπως αναφέρει το TechXplore. Αντ’ αυτού, διαπίστωσαν ότι ένα πιο ανθεκτικό στρώμα αμιδινίου είναι σε θέση να προστατεύσει καλύτερα τον περοβσκίτη από σκληρές περιβαλλοντικές καταπονήσεις όπως η θερμότητα και η υγρασία.

Τα φωτοβολταϊκά από πυρίτιο αποτελούν εδώ και καιρό την πιο συνηθισμένη επιλογή λόγω της ανθεκτικότητάς του, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ακριβό.

Οι λύσεις διπλού στρώματος που χρησιμοποιούν τόσο περοβσκίτη όσο και πυρίτιο έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι οποιοδήποτε από τα δύο από μόνα τους. Το Υπουργείο Ενέργειας έχει δει παραδείγματα κυψελών περοβσκίτη που φτάνουν το 34%, κάτι που απέχει πολύ από τις αναφορές για την απόδοση του 3% το 2009.

Τώρα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο περοβσκίτης με επικάλυψη αμινιδίου είναι 10 φορές πιο ανθεκτικός στην αποσύνθεση σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν αμμώνιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Κατάφεραν επίσης να πετύχουν μια αξιοσέβαστη απόδοση μετατροπής ενέργειας 26,3%, ενώ διατήρησαν «το 90% ή περισσότερο αυτής της απόδοσης για 1.100 ώρες λειτουργίας σε σημείο μέγιστης ισχύος στους 85 βαθμούς Κελσίου», όπως αναφέρει αναλυτικά η έρευνά τους.

Διαβάστε ακόμη