Η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών στη διαχείριση κρίσιμων πόρων, όπως το νερό και η ενέργεια, βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για τη μετάβαση της Ελλάδας προς ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακά εξελιγμένο μέλλον. Η ΕΥΔΑΠ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους για την παροχή ακριβών και διαφανών δεδομένων κατανάλωσης στους χρήστες, εξασφαλίζοντας έτσι την εξάλειψη ασαφειών και τη μείωση λαθών στους λογαριασμούς.

Η ΕΥΔΑΠ προχωρά με έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέας γενιάς έξυπνων υδρομέτρων, στοχεύοντας στην αντικατάσταση 250.000 μετρητών ετησίως από το 2025, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 1.000 μετρητές ημερησίως. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, αποσκοπεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η τιμή κάθε υδρομέτρου εκτιμάται σε περίπου 100 ευρώ, αν και αυτό το κόστος ενδέχεται να μειωθεί με τη χρήση πιο σύγχρονων τεχνολογιών. Ο Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, σημείωσε ότι ήδη πραγματοποιούνται συζητήσεις με 10-12 εταιρείες για την προμήθεια και εγκατάσταση των μετρητών, ενώ τόνισε πως το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των διαρροών, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην αποδοτικότερη χρήση του νερού.

Εκτός από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα υδρόμετρα μέσα στο 2025, η ΕΥΔΑΠ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου και τη μείωση των διαρροών, ενώ μόνο για φέτος ο προϋπολογισμός των επενδύσεων ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ το 2025. Ο κ. Σαχίνης επεσήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες, το έργο αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική πρόοδο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ψηφιοποίηση των υποδομών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κάλυψη των αναγκών της Αττικής με σύγχρονες, αποδοτικές τεχνολογίες.

Οι κινήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Αντίστοιχα, στο πεδίο της ενέργειας η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αποτελεί βασικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ενεργειακού δικτύου της χώρας, προσφέροντας σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και λειτουργικά οφέλη. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση κόστους-οφέλους του ΔΕΔΔΗΕ, οι έξυπνοι μετρητές που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν ευρέως από τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2030 αποτελούν ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Με συνολικό κόστος 1,16 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 7,3 εκατομμυρίων συμβατικών μετρητών χαμηλής τάσης, καθώς και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου τηλεμέτρησης. Αυτή η επένδυση θα επιτρέψει τη δυναμική τιμολόγηση ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ακριβέστερη καταμέτρηση και τη μείωση απωλειών λόγω ρευματοκλοπών, καθώς και την αναβάθμιση του δικτύου σε μια πλήρως ψηφιακή υποδομή.

Τα οφέλη από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να φτάσουν τα 1,283 δισ. ευρώ μέχρι το 2045. Οι εξοικονομήσεις προέρχονται από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, τις μη-τεχνικές απώλειες, το κόστος καταμέτρησης, καθώς και τη μείωση κόστους από απομακρυσμένες διακοπές και επανασυνδέσεις. Παράλληλα, σημαντικά κέρδη αναμένονται και από την αποτροπή των κλοπών μετασχηματιστών. Οι καταναλωτές, με τη σειρά τους, θα επωφεληθούν με εξοικονόμηση κόστους που υπολογίζεται συντηρητικά σε 1,14 δισ. ευρώ, με δυνατότητα να φτάσει έως 1,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει μη ποσοτικοποιημένα οφέλη, όπως η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η ενίσχυση της βιωσιμότητας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Διαβάστε ακόμη