Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) δημοσίευσε τα πρώτα έργα που βραβεύτηκαν με τη Σφραγίδα STEP (Strategic Technologies for Europe Platform), μια σφραγίδα ποιότητας που δίνει μεγαλύτερη ορατότητα σε υποσχόμενα έργα στους τομείς της καθαρής και αποδοτικής από άποψη πόρων τεχνολογίας, καθώς και της “βαθιάς” και ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή η σφραγίδα θα βοηθήσει στην προσέλκυση πρόσθετης δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης από την ΕΕ και στις υπηρεσίες υποστήριξης.
Τα πρώτα 130 έργα που απέκτησαν τη Σφραγίδα STEP αποσκοπούν στην ανάπτυξη καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών με έμφαση στην ενέργεια και τη βιομηχανία (Ταμείο Καινοτομίας) και ψηφιακών τεχνολογιών για εφαρμογές που σχετίζονται με το διάστημα (Horizon Europe/Space). Παραδείγματα πρωτοποριακών καινοτομιών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εξαρτημάτων για πύργους υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (Πολωνία), την πρώτη υπηρεσία θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών με υδρογόνο (Ολλανδία), την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων (Ιταλία), την τεχνολογία δέσμευσης CO2 για αποθήκευση (Δανία) και κυκλώματα ανθεκτικά στην ακτινοβολία για διαστημικές εφαρμογές (πολλές χώρες).
Τι είναι η Σφραγίδα STEP
Η Σφραγίδα STEP απονέμεται από την Κομισιόν σε όλα τα έργα που συμβάλλουν στους στόχους του STEP και πληρούν τις ποιοτικές απαιτήσεις των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ: Ταμείο Καινοτομίας, Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, Πρόγραμμα EU4Health και Horizon Europe. Τα έργα με τη Σφραγίδα STEP περιλαμβάνονται στο STEP Portal. Η Επιτροπή θα προωθήσει ενεργά αυτά τα έργα μεταξύ φορέων δημόσιας χρηματοδότησης, όπως οι διαχειριστικές αρχές των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής και των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα κράτη μέλη, αλλά και μεταξύ ιδιωτών επενδυτών.
Ενθάρρυνση για χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να υποστηρίξουν τα έργα με Σφραγίδα STEP:
- Μέσω των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής (ERDF, ESF+): Οι Διαχειριστικές Αρχές μπορούν να επιταχύνουν την επιλογή έργων και να παρέχουν άμεση χρηματοδότηση αν τα έργα εμπίπτουν στο πεδίο του Ταμείου, συμμορφώνονται με το πρόγραμμα συνοχής και συμβάλλουν στους συγκεκριμένους στόχους του.
- Μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα έργα θα θεωρούνται προτεραιότητα όταν τα κράτη μέλη αναθεωρούν τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς τους.
- Μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού: Τα έργα μπορούν να θεωρηθούν προτεραιότητα από τα κράτη μέλη.
- Μέσω του InvestEU: Κατά τον «έλεγχο πολιτικής», η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη αυτά τα έργα, και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα τα εξετάζουν άμεσα.
Η Σφραγίδα STEP, ως δείκτης διάκρισης, βοηθά τα έργα να προσελκύουν ιδιωτική χρηματοδότηση, ιδίως από επενδυτές που αναζητούν έργα με χαμηλότερο κίνδυνο και ισχυρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διακυβερνητικό (ESG) προφίλ. Συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως επιχειρηματική καθοδήγηση και ευκαιρίες διασύνδεσης παρέχονται για την υποστήριξη των διοργανωτών των έργων στα διάφορα στάδια τους.
Ιστορικό
Η Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) δημιουργήθηκε από την ΕΕ για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ενίσχυση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες. Η STEP συγκεντρώνει και κατευθύνει χρηματοδότηση από 11 υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ προς τρεις τομείς-στόχους: Ψηφιακές τεχνολογίες και βαθιά καινοτομία, Καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες και Βιοτεχνολογίες. Η STEP επίσης υποστηρίζει έργα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για τις κρίσιμες τεχνολογίες. Ένα έργο STEP πρέπει να φέρνει καινοτομία, αναδυόμενο και πρωτοποριακό στοιχείο ή να συμβάλλει στη μείωση ή πρόληψη στρατηγικών εξαρτήσεων της Ένωσης. Ο Κανονισμός που θεσπίζει τη STEP τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2024.
Τον Οκτώβριο του 2024, η Επιτροπή επέλεξε 85 καινοτόμα έργα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα για να λάβουν συνολικά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις (καλύπτοντας το 60% των συνολικών δαπανών) στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας για το 2023. Όλα τα έργα έλαβαν Σφραγίδα STEP, ενώ 39 επιπλέον μη χρηματοδοτούμενα έργα έλαβαν επίσης τη Σφραγίδα. Στις 21 Νοεμβρίου 2024, η Επιτροπή επέλεξε έξι έργα για να λάβουν συνολικά 18,2 εκατομμύρια ευρώ από το Horizon Europe (Πυλώνας II) στο πλαίσιο της θεματικής πρόσκλησης για την Έρευνα Διαστήματος 2024, με θέμα «Διαστημικές τεχνολογίες για την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και ανταγωνιστικότητα».
Διαβάστε ακόμη