Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας στη Γερμανία προβλέπεται να μειωθούν στις 200.000 μονάδες φέτος, από 350.000 το 2023, σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Αντλιών Θερμότητας (BWP). Ο σύνδεσμος αποδίδει τη μείωση κατά 45% στην αβεβαιότητα των καταναλωτών και την έλλειψη ενημέρωσης για τα προγράμματα επιδοτήσεων. Ο BWP προβλέπει ότι οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας θα ανέλθουν στις 260.000 μονάδες το 2025 και καλεί τους πολιτικούς να βελτιώσουν τις συνθήκες της αγοράς.

Σύμφωνα με το Clean Energy Wire, περίπου το 15% των εκπομπών CO2 της Γερμανίας προέρχεται από τη θέρμανση κτιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τα 40 εκατομμύρια σπίτια της χώρας πρέπει να στραφεί σε τεχνολογίες θέρμανσης ουδέτερες ως προς το κλίμα – όπως οι αντλίες θερμότητας – εάν η χώρα θέλει να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2045. Ωστόσο, ένας νόμος για την ενέργεια των κτιρίων, που σχεδιάστηκε για να προωθήσει αυτήν τη μετάβαση, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης αντλιών θερμότητας. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική συμμαχία κατέληξε σε συμβιβασμό το 2023, εγκρίνοντας έναν λιγότερο φιλόδοξο νόμο.

Η Γερμανία πρέπει να είναι πρωτοπόρος στις αντλίες θερμότητας, τονίζει η BWP

«Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ενώνονται από τον στόχο να διασφαλίσουν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία αντλιών θερμότητας που προστατεύει το κλίμα», δήλωσε ο διευθυντής του BWP, Μάρτιν Ζάμπελ, σε δελτίο τύπου, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές διαμάχες για το κόστος της μετάβασης σε θέρμανση ουδέτερη ως προς το κλίμα «βλάπτουν τη γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται από τη βεβαιότητα στον σχεδιασμό».

Ο BWP προέβλεψε τη χρήση αντλιών θερμότητας σε δύο διαφορετικά σενάρια:

1. Σενάριο “Business-as-usual”: Το κύριο κίνητρο για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας είναι η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, εν μέρει λόγω της εφαρμογής του **Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων ΙΙ (ETS II)** στον κτιριακό τομέα το 2027. Σύμφωνα με τον BWP, αυτό θα οδηγήσει σε ετήσιες εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας που θα φτάσουν τις 500.000 μονάδες έως το 2030 – ανεπαρκείς για την επίτευξη των κλιματικών στόχων στον κτιριακό τομέα.

2. “Φιλόδοξο” σενάριο”: Η νέα γερμανική κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, δεν θα βασίζεται μόνο στην αύξηση του κόστους των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης, αλλά θα μειώσει ενεργά το κόστος που σχετίζεται με τις αντλίες θερμότητας: αυξάνοντας τις επιδοτήσεις και μειώνοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω χαμηλότερων φόρων και τελών δικτύου. Σύμφωνα με τον BWP, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας που θα φτάσουν τις 500.000 μονάδες ήδη από το 2027.

Διαβάστε ακόμη