Το 2024 θα μπορούσε να είναι το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό θερμότερο από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή. Στην τρέχουσα διάσκεψη για το κλίμα στο Μπακού (COP29), εκείνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους οι ηγέτες των χωρών οι οποίες συμμετέχουν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πια χρόνο και ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν εγκαίρως την υπερθέρμανση του πλανήτη. Νέες, πιο ριζοσπαστικές προτάσεις κερδίζουν έδαφος. Για παράδειγμα, η ηλιακή και πολική γεωμηχανική, οι αντιδραστήρες σύντηξης ή η δέσμευση και αποθήκευση CO2.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να σταματήσει εγκαίρως, αν μπορέσει να σταματήσει, μόνο με μια ολόκληρη δέσμη τεχνολογιών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Σύμφωνα με την υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus, το τρέχον έτος θα μπορούσε να είναι το θερμότερο έτος από την έναρξη των καταγραφών, κατά μέσο όρο κατά 1,5 βαθμό θερμότερο από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή. Aναλυτές αναμένουν αύξηση κατά τρεις βαθμούς στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα – και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.

Ειδήσεις όπως η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν βλέπει την κλιματική αλλαγή ως πρόβλημα, δεν την διευκολύνουν καθόλου να παραμείνουν σίγουροι. Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί και πάλι από τη Συμφωνία του Παρισιού και θα ανατρέψει την προστασία του κλίματος στη χώρα του, προκειμένου να διευκολύνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η νέα συναίνεση στην τρέχουσα διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μπακού είναι επίσης ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον πολύ χρόνο. Αντί να μειωθούν, όπως ήλπιζαν ορισμένοι, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν και πάλι φέτος, κατά 0,8%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Global Carbon Project αυτή την Τετάρτη (13/11).

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν εγκαίρως την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 77% των 380 επιστημόνων της IPCC που συμμετείχαν σε έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» πριν από μερικούς μήνες αναμένουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2,5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ το 42% αναμένει τρεις βαθμούς ή και περισσότερο. Οι τροπικές περιοχές θα είναι τότε ακατοίκητες για τον άνθρωπο.

Ήρθε η ώρα για ριζοσπαστικές ιδέες

Ο επείγων χαρακτήρας αλλάζει τη συζήτηση για την προστασία του κλίματος. Νέες, πιο ριζοσπαστικές και προηγουμένως σχεδόν αδιανόητες προτάσεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz) τάσσεται υπέρ μιας νέας γενιάς πυρηνικών εργοστασίων. Μετά από μια μακρά περίοδο δισταγμού, οι Πράσινοι αποδέχονται τώρα τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 ως μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Και ο Καρλ Στρέμπελ (Karl Strempel) από την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain τάσσεται υπέρ της σκέψης για γεωμηχανική σε αυτό το πλαίσιο.

Ο όρος γεωμηχανική αναφέρεται στην ιδέα της χρήσης τεχνικών μέσων για την επιρροή του κλίματος της γης. Συγκεκριμένα, η ιδέα της χρήσης αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα για την εξασθένηση της ηλιακής ακτινοβολίας κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. «Στην αρχή δεν πήρα στα σοβαρά αυτή την τεχνολογία», λέει ο Douglas MacMartin, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ. «Αλλά όπως έδειξαν οι αμερικανικές εκλογές, μένουμε πίσω στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν τρέλα αν δεν το αντιμετωπίζαμε».

Στις επίσημες διαπραγματεύσεις στην COP29, τέτοιες ριζοσπαστικές τεχνολογίες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν παίζουν κανένα ρόλο. Και υπάρχει πολιτικός λόγος γι’ αυτό: οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα ή τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται πολύ εύκολα από τις χώρες που κυριαρχούν στα ορυκτά καύσιμα ως λεκτική στρατηγική για την παράταση του επιχειρηματικού μοντέλου των ορυκτών καυσίμων. Η IPCC δεν θέλει να ενθαρρύνει αυτές τις τάσεις.

Ωστόσο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υποθέτει επίσης ότι τα αέρια του θερμοκηπίου θα πρέπει να απομακρυνθούν ενεργά από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να αποθηκευτούν κάπου, προκειμένου να τηρηθεί μακροπρόθεσμα το όριο του 1,5 βαθμού. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως φύλλο συκής για τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων όπως και πριν, λέει ο Joern Soyke από το Ινστιτούτο Μέλλοντος για τον Αειφόρο Μετασχηματισμό στη Φρανκφούρτη. Αντίθετα, θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με τον στόχο της επίτευξης του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2050. Καθαρό μηδέν σημαίνει ότι, συνολικά, δεν θα πρέπει να εκπέμπονται περισσότερες εκπομπέςCO2 από όσες μπορούν να απομακρυνθούν από την ατμόσφαιρα μέσω μέτρων μείωσης.

Μια ολόκληρη δέσμη τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει

Η δέσμευση και η αποθήκευση CO2 από μόνη της δεν θα είναι πιθανώς αρκετή για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αν μη τι άλλο, η κλιματική αλλαγή μπορεί να σταματήσει εγκαίρως μόνο με μια ολόκληρη δέσμη τεχνολογιών. Ορισμένες από αυτές έχουν σημαντικούς κινδύνους και παρενέργειες – η εξασθένιση της ηλιακής ακτινοβολίας θα μπορούσε να επηρεάσει καιρικά συστήματα όπως οι μουσώνες, από τα οποία εξαρτάται η ζωή ολόκληρων περιοχών του κόσμου. Άλλες τεχνολογίες, όπως η πυρηνική σύντηξη, δεν έχουν προχωρήσει πέρα από το πειραματικό στάδιο εδώ και δεκαετίες.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την πλήρη διερεύνηση όλων των τεχνολογικών επιλογών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από εδώ και στο εξής:

  • Μπορούν να εφαρμοστούν τεχνολογικά;
  • Πόσο οικολογικά συμβατές είναι;
  • Τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν στο παγκόσμιο κλίμα στην καλύτερη περίπτωση;
  • Ποια είναι η σχέση μεταξύ του κόστους και του αποτελέσματος που επιτυγχάνεται;

Μόνο όταν υπάρχουν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί και πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να αποφασίσει σε δεύτερο στάδιο αν οι τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν.

Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μεμονωμένες χώρες ή πλούσιοι ιδιώτες να πάρουν την προστασία του κλίματος στα χέρια τους και να αρχίσουν να σκοτεινιάζουν την ατμόσφαιρα με δική τους πρωτοβουλία. Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση «Make Sunsets» προσφέρει ήδη σήμερα αυτή την υπηρεσία, αν και σε μικρή κλίμακα.

Το επιχείρημα της πολιτικής οικονομίας ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν πρέπει να δημιουργούν ψευδή κίνητρα για επιχειρηματικά μοντέλα ορυκτών καυσίμων πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει την επιστήμη και την πολιτική να βάζουν παρωπίδες και να μην ερευνούν και να μην αναπτύσσουν ορισμένες επιλογές ούτε καν με επαρκή χρήματα και προσωπικό.

Με άλλα λόγια, είναι καιρός για προστασία του κλίματος χωρίς απαγορεύσεις στη σκέψη.

Επτά εναλλακτικές τεχνολογίες προστασίας του κλίματος

Οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας και τεχνολογίας της Handelsblatt εξέτασαν από κοντά επτά εναλλακτικές τεχνολογίες προστασίας του κλίματος:

  1. Ηλιακή γεωμηχανική

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα σταματήσει εγκαίρως με συμβατικά μέσα. Η τεχνητή σκόνη στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αμβλύνει αποτελεσματικά τις ακτίνες του ήλιου.

  1. Δέσμευση και αποθήκευση CO2

Η αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα και επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής δεν χρειάζεται να παραμείνει όνειρο. Το ζήτημα είναι ποιες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και τι εμποδίζει σήμερα τη χρήση τους.

  1. Η λίπανση του ωκεανού ή του εδάφους για την αύξηση του CO2 -απορροφητική ικανότητα

Η ιδέα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό: η χρήση βασάλτη για την απορρόφηση περισσότερου CO2 στο έδαφος και τη θάλασσα. Με την αυξανόμενη κλιματική αλλαγή, κερδίζει την προσοχή – αλλά υπάρχουν μερικά εμπόδια.

  1. Φράγματα για την προστασία των πάγων και των παγετώνων της Ανταρκτικής

Υποβρύχιες κουρτίνες, γεωτρήσεις, τεχνητός πάγος: οι ιδέες για την πολική γεωμηχανική αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή.

  1. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρούς πυρηνικούς σταθμούς (SMR)

Περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής παροπλίζονται παγκοσμίως απ’ ό,τι κατασκευάζονται. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, εν μέρει χάρη σε νέους τύπους αντιδραστήρων. Μπορούν να διευκολύνουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

  1. Παραγωγή ενέργειας μέσω αντιδραστήρων σύντηξης

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στους οποίους οι ατομικοί πυρήνες συντήκονται μεταξύ τους παρέχουν απεριόριστη, θεωρητικά, κλιματικά ουδέτερη ενέργεια. Στην πράξη, η ανάπτυξη είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

  1. Τεχνολογικές ανακαλύψεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ηλιακές κυψέλες και οι μπαταρίες αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυνατότητες καινοτομίας σε αυτές τις τεχνολογίες. Και μια τεράστια πηγή ενέργειας δεν έχει αξιοποιηθεί σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα.

Στο τέλος κάθε τεχνολογίας θα βρείτε μια αξιολόγηση της αποδοτικότητας κόστους, της επεκτασιμότητας, της τεχνολογικής σκοπιμότητας και της οικολογικής συμβατότητας.

Διαβάστε ακόμη