Έναν με δύο μήνες θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιμένει η αγορά για την ολοκλήρωση του ενεργειακού χάρτη για τη χωροθέτηση των data centers. Απώτερος σκοπός είναι η χαρτογράφηση της ενεργειακής επάρκειας σε συγκερασμό με τα νέα επενδυτικά σχέδια, τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν την Ελλάδα «τεχνολογικό σταυροδρόμι» και κέντρο διακίνησης δεδομένων, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων. «Θέλουμε το εγχείρημα αυτό να τρέξει με τον καλύτερο δυνατό ρυθμό», σχολιάζουν πηγές της αγοράς.
Ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού χάρτη και ενός χάρτη δικτύων για τα data centers, με σκοπό τη χωροθέτηση όλων των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα, καθώς και εκείνων που ήδη υλοποιούνται στη χώρα μας, άνοιξε μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Το διακύβευμα είναι η χώρα να μετατραπεί σε κόμβο ευρυζωνικότητας και ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, ή αλλιώς data centers, σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης κατά την παρέμβασή του στο 7ο Athens Investment Forum πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το «αγκάθι» του ηλεκτρικού χώρου.
«Ως χώρα μπορούμε να υποστηρίξουμε την εγκατάσταση των data centers, καθώς υπάρχει η τάση η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Με βάση τις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μπορούμε να υποστηρίξουμε μια αυξημένη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα λύσουμε το κεντρικό ζήτημα της χωροθέτησής τους», σημείωσε. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μανουσάκης αυτό είναι ένα πρόβλημα που άπτεται τόσο της αγοράς των data center, όσο και της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι hyperscalers, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που διαχειρίζονται τεράστια κέντρα δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος και άλλες εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν data centers πρέπει να είναι ενήμερες για τα σημεία στα οποία το δίκτυο σήμερα είναι επαρκές. «Όταν έχεις περιορισμένο χώρο για πρόσθετη ενέργεια στο σύστημα, εκεί που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση δεν μπορείς εύκολα να διαθέσεις επιπλέον ενέργεια για να καλύψεις αυτά τα φορτία. Από τη στιγμή, που ένας επενδυτής έρχεται στην Αττική, χρειάζεται να επενδύσει σε έργα υποδομής μεταφοράς και κατασκευής εξοπλισμού, τα οποία απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν», σχολίασε. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ισορροπημένο σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενεργειακή διαθεσιμότητα επαρκεί για όλες τις ενεργοβόρες δραστηριότητες και να μην περιοριστεί η ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά τα data centers για τους ενεργειακούς ομίλους. Αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ η οποία συνεργάζεται με την εμιρατινή DAMAC με σκοπό την ανάπτυξη ενός μικρού data center, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία «Data In Scale». Οι ενεργειακοί όμιλοι δεν είναι σαφώς οι μόνοι που «φλερτάρουν» με την εν λόγω αγορά, αφού παρατηρείται ένας συνωστισμός διεθνών ομίλων για data centers στην Ελλάδα. Η συμφωνία της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital με την Apto για την ανάπτυξη κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, είναι το τελευταίο από τα μεγάλα deals στον τομέα των data centers μέσα σε λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη πριν λίγους μήνες, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την επένδυση ύψους 976 εκατ. της Microsoft σε τρεις μονάδες, μία στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί.
McKinsey: Η ανάπτυξη data centers βασίζεται στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας
Έρευνα της McKinsey δείχνει ότι ο χρόνος διαθεσιμότητας της ενέργειας αποτελεί το πιο σημαντικό κριτήριο για τους φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων κατά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Αυτή η προτεραιότητα εντείνει την ανησυχία των επενδυτών, καθώς η πρόσβαση στα δίκτυα έχει μειωθεί και τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη των δικτύων στις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι πλέον μεγαλύτερα από τον κύκλο ανάπτυξης των κέντρων δεδομένων. Η έλλειψη διαθέσιμης ισχύος στις περισσότερες αγορές οφείλεται σε περιορισμούς στη διασύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς και όχι σε αδυναμία παραγωγής ισχύος. Παράλληλα, η εφεδρική δυναμικότητα του παραγωγικού στόλου προέρχεται κυρίως από μονάδες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τη μέγιστη ισχύ τους. Ενώ οι hyperscalers και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να επεκτείνουν τον στόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζοντας τους στόχους βιωσιμότητας, υπάρχει διαρκής ανάγκη κάλυψης τόσο του αυξημένου φορτίου από τα κέντρα δεδομένων όσο και της αυξανόμενης ζήτησης λόγω της ηλεκτροκίνησης (στη βιομηχανία και στις μεταφορές, για παράδειγμα), καθώς και της αντικατάστασης των γηρασμένων θερμικών μονάδων που προγραμματίζεται να αποσυρθούν. Ως αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις για βιωσιμότητα ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραγκωνίζονται προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των λειτουργιών.
Η προβλεπόμενη αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως για την περίοδο 2023-2030, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 6.760 TWh, με σημαντική κατανομή σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που εκδίδεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency – IEA). Η βαριά βιομηχανία και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων. Σημαντική συνεισφορά προβλέπεται επίσης από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος στις μεταφορές. Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για άλλες μορφές μεταφοράς και για κτίρια εκτός των βιομηχανικών και των data centers εμφανίζει αυξητική τάση. Ειδικότερα, τα data centers, αν και αποτελούν μικρότερο ποσοστό της συνολικής ζήτησης, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας την τάση ψηφιοποίησης και τις αυξανόμενες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Οι ανάγκες σε ενέργεια για θέρμανση και ψύξη χώρων, καθώς και για αφαλάτωση, συνεισφέρουν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό. Συνολικά, το ενεργειακό τοπίο δείχνει ότι οι βιομηχανίες, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα data centers θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.
Έκρηξη του κόστους των data centers και αύξηση ζήτησης
Πάντως, η εν λόγω αγορά αναμένεται να προσεγγίσει έως το 2027 το ορόσημο του 1 τρισ. δολάρια σε αξία, λόγω της τεράστιας ζήτησης τόσο από επιχειρήσεις, όσο και κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 5ης ετήσιας Παγκόσμια Έκθεση Τεχνολογίας της Bain & Company, η χρήση του ΑΙ ήδη εκτινάσσει τη ζήτηση για data centers, επεξεργαστές γραφικών (GPUs) και άλλους βασικούς πόρους. Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνει το μέλλον του τεχνολογικού τομέα, επηρεάζοντας εκτός από τις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα, την ίδια τη στρατηγική των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυξανόμενη αξία της AI στην αγορά ωθεί τις επιχειρήσεις να εστιάζουν σε στρατηγικές εξαγορές, που τους προσδίδουν νέες δυνατότητες και προοπτικές, παρά στοχεύοντας σε μεγάλες συγχωνεύσεις. Η Bain αναφέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει τη δυναμικότητα των data centers, με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν από τα 50-200 megawatts, που έχουν χωρητικότητα σήμερα, σε πάνω από 1 gigawatt. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ τα σημερινά data centers κοστίζουν από $1 δισ. έως $4 δισ., μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ $10 δισ. και 25 δισ. δολάρια.
Έρευνα της Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ενεργειακές ανάγκες των data centers παγκοσμίως θα εκτοξευθούν έως τα τέλη της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 160%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι τα κέντρα δεδομένων θα αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40%, ίσως ακόμη και κατά 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, έως το 2030 οι ενεργειακές ανάγκες αυτών των κέντρων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.
Διαβάστε ακόμη