Καθώς η ζήτηση για κέντρα δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, κυρίως λόγω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η Big Tech (πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών: Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft) διερευνά διάφορες ενεργειακές λύσεις για τη διατήρηση αυτής της ανάπτυξης. Οι βασικές στρατηγικές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, την εφαρμογή συστημάτων υγρής ψύξης και τις εξελίξεις στον κβαντικό υπολογισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα στο CNBC.

Η πυρηνική ενέργεια έχει κερδίσει έδαφος, με μεγάλους παίκτες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon να εξασφαλίζουν σημαντικές συμφωνίες για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ικανότητας για την εκπαίδευση και τη λειτουργία γεννητικών μοντέλων AI. Η στροφή αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις σύγχρονες εφαρμογές cloud και τεχνητής νοημοσύνης. Η υγρή ψύξη είναι ένας άλλος τομέας εστίασης- περιλαμβάνει τη χρήση νερού για τη ρύθμιση των θερμοκρασιών των διακομιστών, παρέχοντας μια πιο αποτελεσματική λύση καθώς οι πυκνότητες ισχύος στα κέντρα δεδομένων αυξάνονται σημαντικά.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της AI

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της ταχείας επέκτασης. Η Somya Joshi από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης προειδοποιεί ότι, ενώ η βιομηχανία τεχνολογίας πιέζει για καινοτομία, το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος που συνδέεται με την έκρηξη της ΑΙ συχνά αποκρύπτεται. Υποστηρίζει ότι ο κλάδος πρέπει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία «κινείται γρήγορα και καταστρέφει πράγματα» και να αναγνωρίσει τις ευρύτερες επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εκτός από την πυρηνική ενέργεια και τις τεχνολογίες ψύξης, υπάρχουν προτάσεις ότι η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κέντρων δεδομένων. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt σημείωσε ότι, ενώ οι στόχοι για το κλίμα μπορεί να είναι ανέφικτοι, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ωστόσο, η Joshi επικρίνει αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη στην τεχνολογία για την επίλυση συστημικών ζητημάτων διαιωνίζει μόνο πρακτικές εξόρυξης που καταπονούν τους πόρους του πλανήτη.

Η κβαντική πληροφορική τοποθετείται επίσης ως κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητας στα κέντρα δεδομένων. Ο Raj Hazra, διευθύνων σύμβουλος της Quantinuum, τονίζει την ανάγκη όχι μόνο για αποτελεσματικές αλλά και για βιώσιμες λύσεις στην υποδομή υπολογιστών. Προβλέπει ότι στο μέλλον θα δούμε ένα μείγμα υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών τεχνολογιών σε επιχειρησιακές ρυθμίσεις.

Συνολικά, καθώς η Big Tech παλεύει με τις ενεργειακές απαιτήσεις της AI και των κέντρων δεδομένων, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για καινοτόμες και υπεύθυνες προσεγγίσεις στην κατανάλωση ενέργειας. Ο κλάδος αντιμετωπίζει την πρόκληση της εξισορρόπησης της ταχείας τεχνολογικής προόδου με την περιβαλλοντική μέριμνα, γεγονός που απαιτεί αλλαγή τόσο στη στρατηγική όσο και στη νοοτροπία.

Διαβάστε ακόμη