Επτά βασικά πεδία συνεργασίας μεταξύ των τομέων της ενέργειας και της τεχνολογίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση με τη «βοήθεια» της τεχνητής νοημοσύνης (AI), περιγράφει η κοινή έκθεση της ADNOC, της Masdar και της Microsoft, η οποία δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου και έχει τίτλο “Τεχνητή νοημοσύνη και ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον: Powering Possible”. Στόχος της έκθεσης είναι η «χαρτογράφηση» των πιθανών εφαρμογών της AI σε κρίσιμα στοιχεία της πράσινης μετάβασης, ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθεί μια βιώσιμη διεθνής οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του ενεργειακού και του τεχνολογικού τομέα.

Η έκθεση καταδεικνύει τα εξής βασικά πεδία συνεργασίας:

  1. Συνέργειες: Αύξηση συνεργειών μεταξύ τεχνολογικών και ενεργειακών εταιρειών για την ανάπτυξη περισσότερης καθαρής ενέργειας, καθιστώντας την πιο διαθέσιμη και προσιτή για όλους.
  2. Επενδύσεις στην AI για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση: Ειδικότερα, έμφαση δίνεται στη συμβολή της AI στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανάπτυξη ανθεκτικών δικτύων, στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και στην αξιοποίηση των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
  3. Δίκτυα: Επέκταση και ενίσχυση της δυναμικότητας των δικτύων για την αύξηση της διαθεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, ειδικά σε τοπικά επιβαρυμένα δίκτυα ή περιοχές, παράλληλα με συνεχή καινοτομία για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
  4. Εργατικό δυναμικό: Ενίσχυση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί την AI με σκοπό την επίτευξη ενεργειακής μετάβασης.
  5. Αναδυόμενες οικονομίες και AI: Ανάπτυξη της AI με γνώμονα τις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.
  6. Πρότυπα και πρωτόκολλα: Θέσπιση προτύπων και πρωτοκόλλων για τα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να υποστηρίζεται καλύτερα ο ενεργειακός τομέας.
  7. Πολιτικές: Προώθηση πολιτικής και διακυβέρνησης για αξιοποίηση της AI με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο και για μια ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Η έκθεση επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, μια σειρά από προκλήσεις θέτουν εμπόδια σε αυτό το εγχείρημα. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ. Όπως αναφέρεται, οι περιορισμοί στην έκδοση αδειών μπορούν να καθυστερήσουν έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας από επτά έως και δώδεκα χρόνια. Η AI θα μπορούσε να βοηθήσει στην οργάνωση των ροών δεδομένων και να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και τοποθέτησης κατά έως και 40%.

Ως προς τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζεται πως μέχρι το 2040 θα χρειαστεί να προστεθούν ή να αναβαθμιστούν 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση και να αφομοιωθούν πλήρως οι νέες πηγές ενέργειας. Εταιρείες από την Ινδία και τη Γκάνα χρησιμοποιούν ήδη την AI για να υποστηρίξουν την επέκταση των δικτύων τους και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους σύστημα. Πέραν των δικτύων, η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει πως με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στην COP28 και με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού, οι εκπομπές μεθανίου πρέπει να μειωθούν περισσότερο από 30% έως το 2030. Εργαλεία που χρησιμοποιούν AI θα μπορούσαν να ανιχνεύουν το μεθάνιο με μεγαλύτερη ακρίβεια και με μικρότερο κόστος.

Οι ρυπογόνες «συμβατικές» πηγές ενέργειας δεν αξιοποιούν όσο θα έπρεπε την AI

Επιπλέον, η AI θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως οι μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες ή η δέσμευση άνθρακα, αλλά και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως η AI αξιοποιείται περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών και λιγότερο στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, οι οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις οποίες υπάρχει ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.

Παράλληλα, υπήρξε αναφορά στη χρησιμότητα της AI στη διαχείριση προσφοράς και ζήτησης στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, στο οποίο θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ και η κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας. Πιο αναλυτικά, το μελλοντικό ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα. Η AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μοντελοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο πηγές κατανεμημένης ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες για παράδειγμα, επηρεάζουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιστοίχιση της προσφοράς με τη ζήτηση.

Ειδική αναφορά έγινε και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τα data centers, εν μέρει ως αποτέλεσμα και της αυξανόμενης αξιοποίησης της AI. Η AI εξαρτάται από κέντρα δεδομένων και άλλες κρίσιμες υποδομές. Η έκθεση αναφέρει πως τα data centers καλύπτουν περίπου το 1-1,3% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτό αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στο 2% μέχρι το 2026. Από την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν την AI αντιπροσωπεύουν ένα μικρό αλλά αυξανόμενο μερίδιο: 0,02% το 2022 και 0,24% το 2026. Η αυξανόμενη ζήτηση για συνεχή και αξιόπιστη ισχύ μπορεί να ασκήσει πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται κέντρα δεδομένων.

Υπενθυμίζεται πως η ADNOC είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1971 και κατέχει στρατηγικό ρόλο στην εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Masdar, γνωστή και ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της Mubadala Investment Company, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής οικονομίας των Εμιράτων και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Πρόσφατα, προέβη στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της «εξάπλωσής» της στην ευρωπαϊκή αγορά ΑΠΕ. Τέλος, η Microsoft είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, ιδρυθείσα το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη λογισμικού, πλατφορμών cloud, συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών που υποστηρίζουν την ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία.

Διαβάστε ακόμη