Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Τεχνόπολη το συνέδριο AIForum24, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τις εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει σε διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών των τομέων ήταν και ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος είναι κομβικός για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας σε ένα κράτος, αλλά βρίσκεται παράλληλα τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο λόγω και της αναγκαιότητας της πράσινης μετάβασης. Στο πάνελ που αφορούσε τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ενέργεια συμμετείχε ο Δημήτρης Κόλλιας, Σύμβουλος υφυπουργού, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, CEO της Aethon Engineering και ο Γεώργιος Βόκας, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο Δημήτρης Κόλλιας, ξεκίνησε λέγοντας πως λόγω της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητη και δεν περισσεύει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Επισήμανε, δε, πως οι ΑΠΕ έχουν γίνει η μόνη επιλογή που έχουμε στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο έχουν έντονη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Επομένως, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει να κάνει τις ΑΠΕ όσο πιο αποδοτικές γίνεται, καθώς έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Παράλληλα, ο Δημήτρης Κόλλιας αναφέρθηκε και στα data centers, για τα οποία γίνονται μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως τα data centers είναι το καινούργιο πολύ μεγάλο στοίχημα. Τα data centers έχουν τεράστια κατανάλωση και τεράστιες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Συνεχίζοντας, ο κ. Κόλλιας είπε πως ένας φιλόδοξος μελλοντικός στόχος είναι να υπάρχει ένα σύστημα data centers για όλο τον κόσμο, όπου θα στέλνει την ανάγκη για υπολογιστική ισχύ στο μέρος του πλανήτη που έχει την κάθε στιγμή περισσότερη παραγωγή από ΑΠΕ. Αυτόματα, λοιπόν, η κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας των data centers θα βελτιστοποιείται σε σχέση με τη λειτουργία των ΑΠΕ, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Κόλλιας τόνισε πως το κράτος είναι αυτό που πρέπει πρώτα να δημιουργήσει θεσμούς. Βλέποντας τα οφέλη που θα έχει η ΑΙ, οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, είναι απόλυτη προτεραιότητα να υπάρξουν θεσμοί που θα προωθούν την έρευνα και την καινοτομία, θα δημιουργήσουν clusters για νεοφυείς επιχειρήσεις και θα προστατεύουν την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα. Με την πολύ μεγάλη διάχυση της πληροφορίας, πρέπει να υπάρξουν ισχυρά φίλτρα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Πρέπει να έχουμε θεσμούς που να είναι ενημερωμένοι με τις καινούργιες συνθήκες, ενώ πρέπει να ενισχυθεί και το ζήτημα του reskilling και upskilling για πράσινες δουλειές. Τέλος, πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βοηθήσει η ΑΙ στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων στον χώρο της ενέργειας, ώστε να μην μείνει κανείς «απ’ έξω».

Η AI και η σχέση προσφοράς και ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, εκπροσωπώντας τον χώρο των εταιρειών, σημείωσε πως για τις εταιρείες η προσέγγιση είναι πολύ πρακτική. Για μια εταιρεία πράγματα που ενδιαφέρουν πολύ είναι η προσαρμοσμένη ζήτηση και προσαρμοσμένη προσφορά. Το να προσαρμόσουμε τη ζήτηση και την παροχή έχει να κάνει με την προβλεπτική ικανότητα που έχουμε, ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αντίστοιχα να ρυθμίσουμε την παροχή, δηλαδή να γίνει αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, ανέφερε σχετικά, για να προσθέσει πως «το ΑΙ μπορούμε να το δούμε σαν μια μηχανή αναζήτησης που κάνει προβλέψεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε εργαλεία για τις εταιρείες του χώρου και τους καταναλωτές. Ο στόχος είναι ο άνθρωπος, φτιάχνουμε ΑΙ όχι για να φτιάξουμε ΑΙ, αλλά για να φτιάξουμε πράγματα που είναι χρήσιμα».

Τέλος, ο Καθηγητής Γεώργιος Βόκας δήλωσε πως η ΑΙ μπορεί να δίνει πολύ πιο γρήγορες λύσεις στα θέματα πρόβλεψης κατανάλωσης στην ενέργεια, στη διαχείριση της ενέργειας, στην πρόβλεψη παραγωγής, και σε διορθώσεις σε ασυνέχειες αγοράς επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας αγοράς. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει το θέμα των ηλεκτρικών δικτύων. «Τα δίκτυα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, καθώς πλέον έχουμε διεσπαρμένη παραγωγή ενέργειας λόγω των χιλιάδων ΑΠΕ που υπάρχουν σε Ελλάδα και διεθνώς. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά στην ψηφιοποίηση των δικτύων. Τα δεδομένα που πρέπει να συλλέγουμε για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια δικτύων είναι πολύπλοκα και η ΑΙ έρχεται να βοηθήσει», επισήμανε.

Ως παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην ενέργεια ανέφερε τις ρευματοκλοπές, όπου μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύονται μοτίβα ρευματοκλοπής. Αντίστοιχα, μπορούμε να προβλέπουμε το προφίλ της επόμενης ημέρας, τα ηλιακά και αιολικά χαρακτηριστικά, για να ξέρουμε ποια θα είναι η παραγωγή μας με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Βόκα, στην Ευρώπη υπάρχει καλύτερη ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν αρκετά προβλήματα. «Ερχόμαστε, λοιπόν, ως πανεπιστήμιο και μετράμε σε διάφορα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου ποια είναι η ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος. Γίνεται αποτύπωση, βλέπουμε ποιες είναι οι διαταραχές του δικτύου και προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν χάρτη ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος για όλη την Ελλάδα. Ένα εργοστάσιο που θέλει να εγκατασταθεί σε κάποιο μέρος της Ελλάδας μπορεί να δει αν η ποιότητα της ηλεκτρικής ισχύος στην περιοχή είναι καλή ή αν θα έχει προβλήματα. Αντίστοιχα, στα νησιά, για να μην υπάρχουν blackouts. Βλέπουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω της χρήσης της ΑΙ» σημείωσε.

Κλείνοντας, ο Γεώργιος Βόκας είπε πως ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι διπλός. «Ερχόμαστε να υποστηρίξουμε τόσο τον ρόλο του κράτους όσο και των εταιρειών. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ κέρδους και καταναλωτών. Πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος θεσμός που θα διαχειρίζεται αυτά τα θέματα και να δημιουργηθεί μια υγιής αγορά. Η ρύθμιση χρησιμεύει για να φέρει τη χρυσή τομή μεταξύ κέρδους και ανθρώπων. Η δημιουργία μιας ρυθμιζόμενης αγοράς είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Διαβάστε ακόμη