Η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων (data centers) στην Ευρώπη αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030 και θα απαιτήσει μεγάλη αύξηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και αναβαθμίσεις των υποδομών του δικτύου, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν αποκτήσει δυναμική. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι χώρες μπορούν να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημιουργήσει ο αυξανόμενος αριθμός των τεράστιων κέντρων δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), μεγάλο μέρος της αύξησης των κέντρων δεδομένων θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ευρώπη, θα παρουσιάσουν περισσότερες εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Στην Ευρώπη -την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία- η συνολική ζήτηση φορτίου πληροφορικής για κέντρα δεδομένων στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 35 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 από 10 GW σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό υιοθέτησης, η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων της Ευρώπης αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε περισσότερες από 150 τεραβατώρες (TWh) μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 62 TWh σήμερα.

Τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης τα επόμενα έξι χρόνια σε σύγκριση με περίπου 2% σήμερα. Η κάλυψη της ζήτησης των κέντρων δεδομένων θα απαιτήσει τουλάχιστον 250-300 δισ. δολάρια σε επενδύσεις σε υποδομές κέντρων δεδομένων, εξαιρουμένης της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας, προστίθεται στην έκθεση.

«Η κάλυψη (της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) θα απαιτήσει εκτεταμένη αύξηση της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας- μια αξιοσημείωτη αλλαγή για την Ευρώπη, όπου η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σχετικά στάσιμη από το 2007», αναφέρει η έκθεση της McKinsey.

Διαβάστε ακόμη