Η startup, Form Energy έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή μπαταρία μεγέθους κοινής ωφέλειας ικανή να παρέχει συνεχή ηλεκτρική ενέργεια για έως και 100 ώρες, ξεπερνώντας σημαντικά τις τυπικές τέσσερις έως πέντε ώρες των υφιστάμενων μπαταριών που συνδέονται με το δίκτυο. Η καινοτομία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση λόγω νέων κέντρων δεδομένων και εργοστασίων, καθώς και τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι τυφώνες. Η εταιρεία εγκαινιάζει το πρώτο της εργοστάσιο στο χώρο ενός πρώην χαλυβουργείου στη Δυτική Βιρτζίνια, με την παραγωγή να ξεκινάει το επόμενο έτος, στοχεύοντας σε μονάδες παραγωγής ενέργειας σε διάφορες πολιτείες, όπως το Κολοράντο και η Βιρτζίνια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπαταριών, η οποία χρησιμοποιεί σίδηρο και αέρα αντί για ιόντα λιθίου, προσφέρει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: μπορεί να αποφορτίζει ενέργεια για ημέρες και να επαναφορτίζει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια χημική αντίδραση όπου ο σίδηρος αντιδρά με το οξυγόνο και δημιουργεί οξείδια του σιδήρου, απελευθερώνοντας ενέργεια. Όταν επαναφορτίζεται, η αντίδραση αντιστρέφεται, επιτρέποντας ουσιαστικά στη μπαταρία να «αναπνέει». Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις παρατεταμένης παροχής ενέργειας που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι καύσωνες ή οι χειμερινές καταιγίδες.

Η Form Energy έχει εξασφαλίσει σημαντική υποστήριξη, αντλώντας 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου γύρου ύψους 405 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το επίπεδο επενδύσεων είναι αξιοσημείωτο δεδομένης της τρέχουσας ύφεσης στην παγκόσμια χρηματοδότηση της τεχνολογίας για το κλίμα, η οποία έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος Mateo Jaramillo, ο οποίος έχει εμπειρία από την Tesla, στοχεύει να επιτύχει κερδοφορία εντός τριών έως τεσσάρων ετών, αλλά εστιάζει κυρίως στην εξομάλυνση των διαδικασιών παραγωγής στο εργοστάσιό της αξίας 760 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αρθρωτός σχεδιασμός της μπαταρίας διαθέτει λεπτές, ορθογώνιες κυψέλες που στοιβάζονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερες μονάδες, οι οποίες στη συνέχεια στεγάζονται σε περιβλήματα που μοιάζουν με κοντέινερ. Είκοσι περιβλήματα μπορούν να αποδώσουν ένα μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που αρκεί για να τροφοδοτήσει περίπου 750 σπίτια. Καθώς η Form ξεκινά την παραγωγή, εργάζεται επίσης σε μια μπαταρία δεύτερης γενιάς που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας και στην περαιτέρω επικύρωση της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας σιδήρου-αέρα.

Ενώ η σημερινή μπαταρία σιδήρου-αέρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, έχει και συμβιβασμούς. Ειδικότερα, ο μακρύς χρόνος επαναφόρτισης των 100 ωρών θα μπορούσε να περιορίσει την άμεση εφαρμογή της στις ταχέως μεταβαλλόμενες ενεργειακές απαιτήσεις. Ωστόσο, η τεχνολογία της Form έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει τις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου και όχι για να τις ανταγωνίζεται άμεσα. Αυτή η διπλή προσέγγιση επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες της Form κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης και επαναφορτίζοντάς τες σε περιόδους πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας της Form, με το Υπουργείο Ενέργειας να προσφέρει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εργοστασίου. Καθώς η ζήτηση για αξιόπιστες και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις αυξάνεται, η Form Energy είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ενεργειακού δικτύου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πιστεύει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, δηλώνοντας ότι η αγορά είναι έτοιμη για τέτοιες καινοτόμες λύσεις και ότι εστιάζουν στην παράδοση ενός προϊόντος που θα ανταποκρίνεται σε αυτή τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη