Το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής παραγωγής ενέργειας, η πυρηνική σύντηξη, θα είναι πραγματικότητα μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον υποστηρικτή του OpenAI και δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Vinod Khosla.

Μεγάλος υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος έγραψε την πρώτη επιταγή επιχειρηματικού κεφαλαίου για το OpenAI του Sam Altman, ο Khosla δήλωσε ότι η σύντηξη θα είναι το κλειδί για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης των κέντρων δεδομένων.

Η παραγωγή ενέργειας με τη συνένωση ατόμων αποτελεί εδώ και καιρό όνειρο για επενδυτές και επιχειρηματίες που επιθυμούν μια πηγή απεριόριστης, καθαρής ενέργειας βάσης. Η τεχνολογία γνώρισε μια σημαντική ανακάλυψη το 2022, όταν οι επιστήμονες κατάφεραν να βγάλουν περισσότερη ενέργεια από την ενέργεια που έβαλαν σε μια αντίδραση σύντηξης, όμως η τεχνολογία αυτή προκαλεί σκεπτικισμό για το αν θα γίνει πραγματικότητα.

Η Microsoft Corp. συμβάλλει στην αναβίωση της κλειστής πυρηνικής εγκατάστασης του Three Mile Island για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων και οι ανταγωνιστές Alphabet Inc. και Amazon.com Inc. έχουν επενδύσει σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. (Οι τελευταίοι βασίζονται στη σχάση, αλλά δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί εκτός μερικών μικρών αντιδραστήρων.) Αλλά για τον Khosla, η παραδοσιακή πυρηνική ενέργεια δεν είναι τόσο ισχυρή μακροπρόθεσμη λύση.

«Πιστεύω ότι σε πέντε, έξι χρόνια από τώρα, δεν θα μιλάμε για σχάση, επειδή η σύντηξη θα είναι πραγματική», δήλωσε ο Khosla σε συνέντευξη του στο Bloomberg Green.

Τόσο η Amazon όσο και ο Khosla βλέπουν τις αποκλίνουσες πυρηνικές λύσεις τους να φτάνουν σε εμπορική κλίμακα μέχρι το 2040. Η Amazon – μαζί με τον δισεκατομμυριούχο χρηματοδότη Ken Griffin – έχουν υποστηρίξει ένα έργο μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα που προβλέπεται να αναπτύξει 5 γιγαβάτ μέχρι το 2039. Η Khosla, εν τω μεταξύ, προβλέπει ότι ο κόσμος θα δει το πρώτο εργοστάσιο σύντηξης μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Θεωρεί επίσης ότι τα εργοστάσια άνθρακα είναι το ιδανικό μέρος για την τοποθέτηση αντιδραστήρων σύντηξης.

Διαβάστε ακόμη