Η συμφωνία της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital με την Apto για την ανάπτυξη κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, είναι το τελευταίο από τα μεγάλα deals στον τομέα των data centers μέσα σε λίγους μήνες. Η Ελλάδα, όπως και κάποιες άλλες χώρες της Μεσογείου, επωφελείται από τη στροφή των επενδυτών σε data centers, είτε είναι εταιρείες τεχνολογίας (όπως η Microsoft), είτε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων προς τις λεγόμενες δευτερεύουσες αγορές της Ευρώπης. Τι σημαίνει στροφή προς τις δευτερεύουσες αγορές; Μια ανάλυση της Apto, για όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο Datacloud Global Congress 2024 στις Κάννες, είναι διαφωτιστική.
Όπως εξηγεί η διοίκηση της Apto, ενός νέου φιλόδοξου παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά data centers, σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της, οι επενδυτές φεύγουν από τις κύριες αγορές που φιλοξενούσαν παραδοσιακά τα μεγάλα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη, δηλαδή το λεγόμενο FLAP-D (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Δουβλίνο). Πρόκειται για πέντε πόλεις που κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια στις επενδύσεις σε data centers λόγω των υποδομών που διαθέτουν, την εγγύτητα σε δίκτυα και χρηματοοικονομικά κέντρα καθώς και για τις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Στην Apto υποστηρίζουν πως η στροφή προς τις δευτερεύουσες αγορές όπως η Αθήνα γίνεται επειδή οι FLAP-D έχουν ωριμάσει με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί τόσο το κόστος αγοράς ενός ακινήτου, όσο και το ενεργειακό κόστος. Γι’ αυτό το λόγο ούτε οι υφιστάμενοι παίκτες στα data centers, ούτε και φιλόδοξοι νεοεισερχόμενοι επενδυτές, δε μπορούν να επεκτείνουν τις υποδομές τους ή να αποκτήσουν παρουσία σε αυτές τις πόλεις. «Η ζήτηση για data centers συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι σε αυτούς τους παραδοσιακούς κόμβους γίνονται ολοένα και πιο σπάνιοι».
Οι παραδοσιακοί κόμβοι των data centers γίνονται απρόσιτοι και λόγω ρυθμιστικών περιορισμών καθώς και περιορισμών που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας. Οι δημοτικές αρχές σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι είναι ήδη αρνητικές σε νέες επενδύσεις ενώ και στο Δουβλίνο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τις επιπτώσεις των data centers στην κατανάλωση ενέργειας. Έτσι κερδίζουν έδαφος νέοι προορισμοί όπως η Αθήνα, ενώ ενισχύεται η παρουσία πόλεων όπως η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Βαρσοβία που φιλοξενούν ήδη data centers. Προσφέρουν χαμηλότερο κόστος γης και ενέργειας, αλλά και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη και ελάχιστους ρυθμιστικούς περιορισμούς.
Σύμφωνα με την Apto, ένα από τα πλεονεκτήματα των δευτερευουσών αγορών όπως η Αθήνα ως προορισμοί επενδύσεων σε data centers είναι η αυξημένη ελκυστικότητά τους για «κέντρα εκπαίδευσης» τεχνολογιών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται επειδή «μαθαίνει» με χρήση των τεράστιων υποδομών σε data centers που αναπτύσσονται παγκοσμίως. Και τα data centers που λειτουργούν ως «κέντρα εκπαίδευσης» δε χρειάζεται να βρίσκονται κοντά σε παγκόσμια καλωδιακά συστήματα υψηλών ταχυτήτων. Η εκπαίδευση της ΑΙ δε χρειάζεται αυτές τις υψηλές ταχύτητες ανταπόκρισης. Να γιατί η Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη προσελκύουν επενδύσεις σε data centers.
Η Ελλάδα επωφελείται και από το γεγονός πως οι επενδυτές σε data centers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια που παράγεται από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να ενισχύσουν το προφίλ τους ως εταιρείες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση, επειδή βλέπει τη δυσάρεστη εμπειρία άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία όπου τα data centers καταναλώνουν τεράστιο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, ετοιμάζει σχέδιο ώστε να αποφευχθούν οι ίδιες καταστάσεις. Αν η διαθέσιμη πράσινη ενέργεια (τα δίκτυα είναι άλλο ζήτημα…) συνδυαστεί με το χαμηλό κόστος γης, σε σχέση πάντα με τις FLAP-D, τότε εξηγείται γιατί αρκετοί εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι ετοιμάζονται να επενδύσουν σε data centers στη χώρα μας, στα βήματα της Microsoft, η Digital Realty και η Google. Η Apto είναι μια από τις νέες εταιρείες του χώρου που επενδύει στις δευτερεύουσες αγορές όπως η Αθήνα.
Μεταξύ των νέων επενδυτών στα data centers περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ η οποία συνεργάζεται με την εμιρατινή DAMAC. Η πρώτη επένδυση των δυο ομίλων θα γίνει, επίσης, στα Σπάτα με την ανάπτυξη ενός μικρού data center ενώ έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία «Data In Scale». Η DAMAC ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες μια τεράστια επένδυση. Ύψους 400 εκατ. ευρώ, για data center στην Ισπανία. Οι πληροφορίες φέρνουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζει και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες για μεγαλύτερες υποδομές data center σε άλλες περιοχές της χώρας. Προς την ίδια αγορά κινούνται και μεγάλοι παίκτες του real estate όπως οι Prodea ΑΕΕΑΠ, η Trastor, κ.λπ.
Διαβάστε ακόμη